Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Huovinen: Julkista terveydenhuoltoa ei pidä heikentää lyhytnäköisesti

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 8.5.2014 11.10
Tiedote -

Hallitus päätti 8.5. velvoittaa Kärsämäen kunnan järjestämään edelleenkin perusterveydenhuoltonsa yhteistoiminnassa alueen muiden kuntien kanssa. Kärsämäki oli irtisanoutunut alueen kuntayhtymästä ja päätti ulkoistaa sosiaali- ja terveydenhuoltonsa yksityisille yhtiöille. Hallitus antoi tänään eduskunnalle myös lakimuutoksen, jolla varmistetaan kaikkien sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-alueiden säilyminen siihen saakka, kunnes uudet sote-alueet aloittavat toimintansa.

"Hallitus teki tänään tärkeän päätöksen siitä, että yksittäiset kunnat eivät voi lähteä purkamaan nykyisiä sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-alueita ennen kuin uudet sote-alueet aloittavat vuonna 2017. Yksittäisten kuntien ei tule katsoa lyhytnäköisesti hetkellistä helpotusta tilanteeseensa, kun se kurjistaa tulevaisuudessa koko alueen sosiaali- ja terveyspalveluja", painottaa peruspalveluministeri Susanna Huovinen.

"Jos yhteistoimintavelvoitetta ei jatketa, voisivat kunnat purkaa yhteistoiminta-alueet. Kun yksi kunta irtautuisi alueelta, asukkaiden sote-palvelujen saatavuus voisi heikentyä. Osa kunnista ei ole moneen vuoteen itse vastannut sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä. Nyt ne voisivat joutua muutamaksi vuodeksi järjestämisvastuuseen näistä palveluista ja kustannukset lisääntyisivät", ministeri Huovinen sanoo.

"Kun julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto ei pysty hoitamaan tehtäviään, on yksityinen terveysbisnes saanut vahvan otteen järjestelmästä. Tosiasia on, että moni meistä kansalaisista maksaa jo aivan liian montaa reittiä terveydenhuollosta: verovaroina, yksityisinä vakuutuksina ja työterveyshuollon kustannuksina", ministeri Huovinen toteaa.

Ministeri Huovisen mukaan perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon vahvistamiseksi järjestämisvastuu on koottava isompiin kokonaisuuksiin sote-alueille, jotta palveluista saadaan tasalaatuisia ja ne ovat yhdenvertaisesti saatavissa. Tällöin myös henkilöstöä voidaan käyttää tehokkaasti ja järkevästi.

"Järjestämisvastuu on eri asia kuin palveluiden tuottaminen. Jatkossa sote-alueet voivat järjestäjinä hankkia palveluita niin julkisilta kuin yksityisiltä tuottajilta - aivan kuten tähänkin asti. Tarvitsemme siis myös yksityistä sektoria, mutta vastuun kokonaisuudesta tulee aina olla julkisella toimijalla", ministeri Huovinen sanoo.

"Tämä on tärkeää paitsi kansanvallan, myös palveluiden laadun ja hinnan kannalta. Kannattaa muistaa, että myös terveysbisneksen tavoitteena on tuottaa omistajilleen voittoa. Julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon tavoitteena taas on edistää ihmisten terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä. Kun tarjoamme oikea-aikaisia ja vaikuttavia palveluja, niiden tarve vähenee ja kustannukset alenevat. Siksi puolustan voimakkaasti suomalaista hyvinvointiyhteiskunnan mallia tässäkin asiassa."

Lisätietoja:

peruspalveluministeri Susanna Huovinen, p. 0295 163108Muualla verkossa

Sote-uudistus

Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-alueita ei voi purkaa (tiedote 8.5.2014)

VN velvoittaa Kärsämäen yhteistyöhön terveydenhuollossa (tiedote 8.5.2014)

 

Susanna Huovinen
Sivun alkuun