Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Haatainen yksittäisten apteekkien etuuksista

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 7.4.2006 10.59
Puhe -

Sosiaali- ja terveysministeriö ei ole hyväksynyt alennuksia, joita lääkeyritykset ovat myöntäneet yksittäisille apteekeille, sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen totesi puhuessaan perjantaina 7. huhtikuuta Apteekkaripäivillä Helsingissä. Julkisuudessa on esitetty, että ministeriö olisi hyväksynyt alennukset kompensaationa lääkevaihdon aiheuttamasta työstä.

Lääkeyritysten yksittäisille apteekeille myöntämät alennukset ja muut etuudet on nyt kielletty, ministeri Haatainen jatkoi. Yhdelle apteekille myönnetty alennus on annettava myös muille. Koska lääkkeet ovat samanhintaisia kuluttajille, on niiden oltava samanhintaisia myös apteekeille. Toisaalta alennukset vaikuttavat siihen, mitä lääkkeitä apteekit suosittelevat kuluttajille.

Kaikille apteekeille yhteisessä tukkuhinnassa on otettava huomioon myös muut etuudet, Haatainen korosti. Jos pelkät alennukset kiellettäisiin, yritykset voisivat maksaa esimerkiksi mainostilasta apteekeille ylihintaa. Lääkelain säännös on nyt yksiselitteinen ja sen rikkominen on lääkerikkomuksena tuomittava teko.

Lääkevaihdon myötä apteekkien tehtäväksi tuli valita, mikä vaihtokelpoisista lääkkeistä potilaalle myydään. Jo ennen lääkevaihdon käynnistymistä sosiaali- ja terveysministeriö sopi seurantatutkimuksesta, jossa muun muassa selvitettäisiin, aletaanko lääkevaihtoon kuuluvista valmisteista myöntää alennusta. Täysi selvitys asiasta saatiin vasta Lääkelaitoksen hankittua tiedot kaikista hankinta- ja yhteistyösopimuksista.

Tuula Haatainen
Sivun alkuun