Ministeri Haatainen: Työyhteisöjen sitouduttava kehittämistyöhön
Suomalaisen työelämän parantamiseksi on tehty paljon, mutta kehitettävää on yhä. Työssä jaksamisessa ja jatkamisessa on kiistatta ongelmia. Suomalaiset poistuvat työelämästä työkyvyttömyyden vuoksi, muihin maihin verrattuna aikaisemmin ja usein myös lopullisesti. Monilla valveutuneilla työpaikoilla ymmärretään kuitenkin yleisen työhyvinvoinnin merkitys. Näillä työpaikoilla panostetaan tulevaisuuteen pitkäjänteisesti kvartaalitaloudesta huolimatta, sanoi sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen tiistaina 16.5. Mikkelissä pitämässään puheessa. Ministeri Haatainen puhui Veto-ohjelman Hyviä käytäntöjä työelämään seminaarissa.
Ministeri Haataisen mukaan valtiovalta ja työmarkkinajärjestöt luovat suuntaviivoja työelämän kehittämiselle. Mahdollisuudet vaikuttaa työympäristöön, työn mielekkyyteen ja myös tuottavuuteen ovat edelleen omissa käsissämme. Työyhteisöä koskevat asiat päätetään työpaikoilla. Kyseessä olevat asiat koskettavat siis kaikkia, ja jokaisen työntekijän panos ja sitoutuminen onkin tärkeää.
Investointi henkilöstöön ja työyhteisön hyvinvointiin on pitkän tähtäimen sijoitus, jolla pidetään huolta yhdestä tuotannontekijästä. Oikutteleva kone korjataan usein nopeasti, mutta huomataanko työntekijäoireilu ajoissa? Työpaikoilla on usein paljon omaa faktatietoa esimerkiksi työolosuhteista, sairauspoissaoloista ja ilmapiiristä. Monasti hälyttäviä signaaleita ei kuitenkaan havaita riittävän ajoissa tai niitä ei tulkita oikein.
Suomessa on olemassa paljon tutkittua tietoa. On myös hyviksi koeteltuja käytäntöjä ja esimerkkejä siitä, miten yritykset ja organisaatiot voivat edistää työurien pidentämistä. Erilaiset koulutusinstituutiot, viranomaiset ja työeläkelaitokset levittävät hyvää ja käyttökelpoista tietoa. Tätä työtä on edelleen hyvä jatkaa ja siihen on syytä kannustaa. Työhön paluu pitkittyneen sairausloman on kriittinen paikka, sillä vaarana on ajautuminen sairausloman yhteydessä vähitellen työelämän ulkopuolelle. Sairauslomakäytäntöjen joustavoittamiseksi on mahdollista yhdistää sairausloma ja osittainen työskentely osasairauspäivärahan avulla. Osasairauspäivärahan mahdollistava lakimuutos tulee voimaan vuoden 2007 alussa.
Osittainen työskentely sairauslomalla edesauttaa monessa tapauksessa työntekijän kuntoutumista ja nopeuttaa toimintakyvyn palautumista. Ministeri muistutti, että kyseessä on vapaaehtoinen järjestely työntekijän ja työnantajan välillä, ketään ei siis pakoteta sairauslomalta töihin.
Lisätietoja:
Erityisavustaja Kimmo Norrmén, puh. 040-722 6857 Veto-ohjelman projektipäällikkö Ismo Suksi, puh. 0400-409 717, www.vetoatyoelamaan.fi ja www.klinikka.fi