Ministeri Haatainen: Tavoitteena esteetön yhteiskunta
Sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen puhui esteettömän yhteiskunnan puolesta Invalidiliiton uuden toimitalon peruskiven muuraustilaisuudessa Helsingissä 25. elokuuta. Hänen mukaansa esteetön ympäristö on yhteiskunnallisesti kestävä ja kustannustehokas ratkaisu, joka helpottaa kaikkien ihmisten elämää.
Esteellisyys rakentuu pitkälti asenteista ja suhtautumisesta, Haatainen sanoi. Nämä näkymättömät esteet muuttuvat näkyviksi esimerkiksi vammaisten henkilöiden tiedonsaannin vaikeutena tai rakennetun ympäristön esteinä. Erityisesti ministeri peräänkuulutti esteettömyyttä rakentamisessa ja palveluissa.
Hallituksen budjettiesityksessä on useita vammaisten asemaan liittyviä täsmätoimia. Kehitysvammaisille järjestettävä päivätoiminta laajenee koskemaan kaikkia vaikeavammaisia. Kuulo- ja puhevammaisten tulkkipalvelujen minimimääriä nostetaan. Tämän lisäksi lasten erityishoitotukeen, erityisvammaistukeen ja eläkkeensaajien erityishoitorahaan tulee 15 euron kuukausikorotus.
Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan myös parhaillaan uutta vammaislakia. Sen rinnalla on käynnissä palvelurakenteen muuttaminen. Tämän Paras-hankkeeksi kutsutun hankkeen yhteydessä tulee linjattavaksi, minkälaiselle palvelujen järjestämis- ja tuottamispohjalle palvelujen tarjonta rakennetaan. Haataisen mukaan palvelurakenteen uudistusten lisäksi ja sen rinnalla vammaisasioissakin tarvittava erityisosaamisen turvaaminen on keskeisellä sijalla uudistuksia valmisteltaessa.
Esteettömyyden edistäminen vaatii toimia kaikilta hallinnonaloilta, mutta tässä myös vammaisjärjestöillä on tärkeä asema. Järjestöjen toimintatapa ehkäisee syrjäytymistä, auttaa ihmisiä saamaan elämän syrjästä kiinni ja tuottaa samalla kustannussäästöjä kunnille. Järjestöt ovat aina olleet edelläkävijöitä kehittäessään uusia palvelumuotoja, jotka yhteiskunta myöhemmin on usein ottanut hoitaakseen. Haatainen korosti, että suomalaisessa mallissa Raha-automaattiyhdistyksen yleishyödylliseen voitonjakoon pohjaavalla toiminnalla on ratkaiseva merkitys, jotta järjestöt ylipäätään voivat toimia yhteiskunnallisesti tärkeissä tehtävissään.