Ministeri Haatainen: perheille lisää mahdollisuuksia sovittaa yhteen perhe ja työ
Perhevapaauudistus lisää perheiden valinnanmahdollisuuksia. Toivon, että mahdollisimman monen lapsiperheen ruokapöydän ääressä ja sohvalla keskustellaan siitä, miten sekä äiti että isä pystyisivät osallistumaan pienen lapsen hoitoon ja samalla säilyttämään yhteyden työelämään, sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen sanoi esitellessään hallituksen perhevapaauudistusta Helsingissä torstaina 31. elokuuta.
Isien mukaan saaminen pienten lasten hoitoon on paitsi perheen hyvinvointikysymys myös tasa-arvokysymys. Isien sitoutuminen yhdessä äidin kanssa lapsiin ja lastenhoitoon on myönteinen asia, joka heijastuu isä-lapsi-suhteeseen ja perheen myöhempään elämään. Jokainen perhe tekee omat ratkaisunsa. Joustava lainsäädäntö antaa perheen päätöksenteolle enemmän mahdollisuuksia.
Jos isät käyttävät perhevapaita nykyistä enemmän, heijastuu se automaattisesti sukupuolten väliseen tasa-arvoon. Tasa-arvokysymyksiä onkin pohdittu hyvin tarkkaan uudistuksen yhteydessä, sillä lapsen syntymään liittyvissä sosiaalietuuksissa asia ei ole aivan yksinkertainen.
Perhevapaauudistukseen sotketaan asioita, jotka eivät siihen kuulu. Hallitusohjelmassa kannustetaan miehiä pitämään perhevapaita ja niistä aiheutuvia työnantajakustannuksia tasataan. Uudistuksessa on kysymys nimenomaan tästä. Kysymys ei siis liity esimerkiksi vähimmäisäitiyspäivärahoihin.
Yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa valmisteltu uudistus helpottaa erityisesti naisvaltaisten alojen työnantajien asemaa. Tämän tulisi myös vähentää pätkätöiden käyttöä, kun työnantajat uskaltavat palkata nuoria naisia pysyviin työsuhteisiin, ja näin vahvistaa nuorten naisten työmarkkina-asemaa.
Uudistukseen sisältyvä äitiyspäivärahan 56 ensimmäisen arkipäivän korotus tukee erityisesti työntekijöitä sellaisilla aloilla, joissa työehtosopimuksiin ei sisälly palkallista äitiyslomaa. Tällaisia aloja ovat muun muassa naisvaltaiset kaupan, ravintola- ja muun palvelualan työpaikat.
Perhevapaauudistuksen lisäksi on hallitusohjelman mukaisesti korotettu vuonna 2005 vähimmäistasoisia äitiys-, isyys-, vanhempain- ja sairauspäivärahoja. Samana vuonna parannettiin lyhytaikaisissa työsuhteissa olevien työntekijöiden asemaa sekä poistettiin peräkkäisten synnytysten päivärahan tasoa alentava vaikutus.