Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Haatainen: Nuorille hyvä startti työhön

Sosiaali- ja terveysministeriö
19.6.2006 9.30
Tiedote -

Turvallisessa työympäristössä nuoren työntekijän on hyvä aloittaa työssä oppiminen. ”Hyvä startti työhön –kampanja” kiinnittää nuorten työntekijöiden, heidän esimiestensä ja opettajien huomion työturvallisuuskysymyksiin: minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa. Kampanjalla haluamme kannustaa kouluja opastamaan nuoria työelämään ja työpaikkoja tuntemaan vastuunsa nuorista työntekijöistä, sanoi sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen avatessaan Euroopan työterveys- ja työturvallisuuskampanjan Linnanmäellä Helsingissä maanantaina 19. kesäkuuta.

Tietoisuus työssä uhkaavista terveyttä ja turvallisuutta vaarantavista tekijöistä ja niiden ehkäisystä on osa ammattitaitoa. Yhdessä voimme edistää nuorten osaamista ja ehkäistä tapaturmien riskejä niin työssä kuin vapaa-aikanakin.

Kesätöiden pelisäännöt ovat taas ajankohtainen asia. Työssä oppiminen on yhteisesti hyväksymää ja tukemaa koulutusta, joka liittyy kaikkeen ammatilliseen koulutukseen. Liian usein poikien ja nuorten miesten uhkarohkeus johtaa turvallisuuden vaarantamiseen. Nuoret työntekijät ovat erityisen riskialttiita, koska heiltä puuttuu kokemusta, valmennusta ja tietoa. Esimiehet ja kokeneet työtoverit osaavat opastaa nuoria työhön. Työskentelyn alkuvaiheessa esimiehen on hyvä varmistua, että perehdytys on mennyt perille.

Jokaisella työelämään osallistujalla on oikeus ja velvollisuus kehittää työterveyttä ja työturvallisuutta. Olen iloinen siitä, että Opetushallitus ja Työterveyslaitoksen asiantuntijat ovat aktiivisesti mukana tämän kampanjan toteutuksessa. Työterveyslaitoksen Nuoret ja työ -ohjelma on jo tehnyt paljon hyvää työtä nuorten työturvallisuuden parantamiseksi. Oppilaitokset ovat avainasemassa, kun nuoria valmennetaan työelämän starttiin.

Tuula Haatainen
Sivun alkuun