Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Haatainen: Ikäihmisten palvelujen turvaaminen on yhteinen ponnistus

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 13.2.2007 15.30
Puhe -

Väestön eliniän piteneminen on suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan upea saavutus. Tähän saavutukseen ei voi kuitenkaan pysähtyä. Hyvinvointiyhteiskunnalta on myös edellytettävä, että ihmisarvoisten vanhuspalvelujen turvaaminen nostetaan tulevien vuosien keskeiseksi painopisteeksi, johon valtion ja kuntien on sitouduttava, sanoi sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen tiistaina 13. helmikuuta Riihimäellä.

Viime vuosina tehtyä työtä on jatkettava. Esimerkiksi hoito- ja hoivatakuun toteutuminen on helpottanut monen suomalaisen tilannetta. Kohdennetuilla toimenpiteillä on parannettu etuuksia ja palveluita. Myönteisestä kehityksestä huolimatta on paljon kehitettävää, ja eri kunnissa palveluiden laadussa on liian suuria eroja. Sosiaali- ja terveysministeriö uusii parhaillaan ikäihmisten hoitoa ja palveluja koskevaa laatusuositustaan. Seuraavan hallituksen on turvattava riittävät resurssit uusittujen laatusuositusten toteuttamiseksi.

Myös kunta- ja palvelurakenneuudistus tarjoaa koko Suomessa mahdollisuuden arvioida kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen turvaamista kaikille kansalaisille. Kunnallisten päätöksentekijöiden on otettava tämä mahdollisuus vakavasti. Kysymys ei ole pelkästään ikäihmisten palvelujen turvaamisesta, vaan laajemmin koko väestön hyvinvointipalvelujen turvaamisesta.

On selvää, että väestön ikääntyessä hoiva- ja hoitotyötä tekemään tarvitaan lisää käsiä. Naisvaltaisten hoiva-alojen arvostukseen ja riittävän henkilöstön saamiseen on kiinnitettävä huomiota. Tänä vuonna aloittaa uusi hallitus työskentelynsä ja edessä ovat myös tuloneuvottelut. Meillä on hyvät mahdollisuudet laatia useampivuotinen ohjelma, jolla vahvistetaan hoiva-alojen houkuttelevuutta työpaikkana.

Sivun alkuun