Hyppää sisältöön
Media

Minister Risikko: Pandemiberedskapen bör basera sig på kunskap

sosiaali- ja terveysministeriö
Utgivningsdatum 30.4.2009 16.34
Pressmeddelande -

"Det är viktigt att vi gemensamt koordinerar pandemiberedskapen i Europa. Utan år av samarbete och övning skulle vi vara mycket sämre förberedda för det nuvarande hotet. I synnerhet de riskutvärderingar och det vetenskapliga arbete som utförs vid det europeiska smittskyddsinstitutet främjar rationell verksamhet som baserar sig på kunskap i medlemsländerna", sade omsorgsminister Paula Risikko vid ett möte för de europeiska hälsoministrarna i Luxemburg torsdagen den 30 april.

Vid mötet behandlade hälsoministrarna den så kallade svininfluensan och beredskapen inför den. Finland anser att det är viktigt att EU följer WHO:s direktiv och rekommendationer.

"Det är bra att komma överens om vilka åtgärder som ska förverkligas och vilka av dem som inte har en effekt då man motverkar en epidemi. Beredskapsövningarna på EU-nivån har ökat förståelsen för vilka effekter olika åtgärder har", poängterade minister Risikko.

"EU:s tidiga varningssystem har gjort det lättare att upptäcka och motverka epidemier samt att utbyta information", konstaterade minister Risikko.

För mer information

konsultativ tjänsteman Merja Huovinen, tfn +358 50 364 7816

Paula Risikko
Sivun alkuun