Hyppää sisältöön
Media

Minister Hyssälä om tandhälsan hos barn

sosiaali- ja terveysministeriö
Utgivningsdatum 9.12.2003 7.18
Tal -

Omsorgsminister Liisa Hyssälä tog ställning till tandvården för barn i skolåldern då hon öppnade seminariet kring en sund skolmiljö i Helsingfors den 9 december. Vid seminariet som ordnades av social- och hälsovårdsministeriet, Folkhälsoinstitutet och Finlands Tandläkarförbund diskuterades skolelevernas kostvanor och tandhälsa.

Numera har allt flera skolelever så friska tänder att tandkontrollerna kan göras med längre intervaller som bestäms individuellt. Hyssälä påminde dock om att man måste ha tillgång till undersökning av mun och tänder också oftare om det behövs. Den nuvarande praxisen betonar föräldrarnas ansvar för sina barns tänder. Det är viktigt att föräldrarna får information om munsjukdomar och särskilt om hur dessa kan förebyggas samt praktiska anvisningar om hur man sköter om munhälsan. En mångsidig kost är viktig för vår hälsa, också för vår munhälsa, sade ministern. Hon fäste också uppmärksamhet vid riskerna med de godis- och läskautomater som blir allt vanligare i skolorna. En allt större godis- och läskkonsumtion ökar risken för fetma och hotar tandhälsan. Skolorna skall inte enligt ministern stöda en sådan utveckling.

Även om munhälsan hos barn och unga nu är bättre än för 20-30 år sedan finns det orsak till oro. Den goda utvecklingen i fråga om barns och ungas tandhälsa avstannade i mitten av 1990-talet och det finns till och med tecken på att utvecklingen går mot en sämre riktning för barn i skolåldern. Dessutom förekommer stora individuella skillnader i barns och ungas tandhälsa, även regionala skillnader förekommer. Minister Hyssälä konstaterade att de stora socioekonomiska skillnaderna i hälsan utgör en stor utmaning för den finländska hälsovårdspolitiken.

Liisa Hyssälä
Sivun alkuun