Mielenterveysongelmien yleisyys ja leimaavuus konferenssin taustalla
”Tämän ministerikonferenssin aihe on olennaisen tärkeä. Ongelmien yleisyys ja niiden leimaavuus sekä mielenterveysongelmien kokeminen tabuina, sellaisina joista ei saa puhua, saivat meidät järjestämään tämän konferenssin”, sanoi WHO:n aluejohtaja, tohtori Marc Danzon Helsingissä 12.-15. tammikuuta järjestettävässä Euroopan alueen ministeritason mielenterveyskonferenssin avajaistiedotustilaisuudessa.
”Olennaisin sana on tabu, ja me toivomme voivamme poistaa tabu-sanan tässä yhteydessä ja tuoda tilalle koulutusta ja mielenterveyspalvelujen paranemista”, hän jatkoi.
Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä totesi, että kymmenen vuotta sitten tällaista konferenssia ei olisi voitu järjestää, mutta nyt mielenterveyskysymyksistä keskustellaan laajasti sekä kansallisesti että kansainvälisesti. ”Mielenterveys on tärkeä osa kansanterveyttä, kuten tämän konferenssin puheenvuorot selvästi osoittavat”, Hyssälä sanoi.
Robert Madelin, EU:n terveys- ja kuluttaja-asioiden pääosaston pääjohtaja, kiinnitti huomiota siihen, että EU-maat käyttävät 3-5 prosenttia kansantuotteestaan mielenterveysongelmien hoitoon. ”Eurooppa pystyy parempaan”, hän sanoi, ”Joka vuosi kymmenet tuhannet eurooppalaiset tekevät itsemurhan mielenterveydellisistä syistä. Syyt siihen, miksi emme toimi tehokkaammin ovat välinpitämättömyys ja pelko. Yksi konferenssi ei voi kuroa umpeen sitä kuilua, joka mielenterveysjulistuksen ja todellisen tilanteen välillä on, sen voi tehdä vain yhteiskunta – ja yhteiskunnan kaikilla lohkoilla on roolinsa tässä asiassa”.
Alexander Vladychenko, Euroopan neuvoston sosiaalisen koheesion pääosaston pääjohtaja totesi, että mielenterveysjulistus antaa Euroopan neuvostolle laillisia instrumentteja, joilla ongelmaan voi puuttua. ”Euroopan neuvosto keskittyy ihmisoikeuksiin, joilla on keskeinen merkitys mielenterveyskysymyksissä. Viime vuonna aloimme työskennellä mielenterveysongelmaisten ihmisten ihmisoikeuksien parantamiseksi. Työskentelemme WHO:n kanssa ja mielenterveyskonferenssi aktivoi työtämme entisestään.”
Stakesin pääjohtaja Vappu Taipale kiinnitti huomiota siihen, että joka ikisen maan on kehitettävä mielenterveystyötään. ” Meillä oli aluksia vakavia keskusteluja siitä, onko Suomen tilanne mielenterveysongelmien ehkäisyssä ja hoidossa sellainen, että voimme toimia aloitteellisina tässä asiassa. Mutta sitten tajusimme, että mallimaita ei ole olemassa. Niin rikkailla kuin köyhillä mailla on ongelmansa”.