Mielenterveys- ja päihdehankkeiden tulokset on hyödynnettävä koko maassa
Sosiaali- ja terveysministeriön tuella on viimeisen neljän vuoden aikana käynnistynyt yli 100 mielenterveys- ja päihdepalvelujen parantamiseen tähtäävää hanketta eri puolilla Suomea. Hankerahaa on suunnattu lasten ja nuorten sekä työikäisten mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivien palvelujen parantamiseen yhteensä 20 miljoonaa euroa. Suurimmat hankekokonaisuudet ovat käynnissä Vantaalla, Pohjanmaalla ja Lapissa.
Vantaan depressiohoitajamallista hyviä kokemuksia
Vantaalla on kehitetty tehostettua menetelmää masennuksen tunnistamiseen ja hoitoon terveyskeskuksessa. ”Kokeilu aloitettiin palkkaamalla depressiohoitajaksi psykiatrinen sairaanhoitaja, joka toimi yhteistyössä lääkärin ja konsultoivan psykiatrin kanssa. Depressiohoitaja perehtyi potilaan tilanteeseen ja auttoi potilasta etsimään ratkaisuja ajankohtaisiin ongelmiin. Potilas tapasi depressiohoitajaa 4-6 kertaa, jonka aikana hoitaja seurasi potilaan toipumista ja yhdessä lääkärin kanssa sääti lääkitystä sopivaksi,” kertoi projektipäällikkö Maria Vuorilehto Vantaalta.
Depressiohoitajamalli on osoittautunut toimivaksi: masennuksen tunnistaminen näyttää lisääntyneen, toipuminen nopeutuneen ja pitkien sairaslomien tarve vähentyneen. Depressiohoitajatoiminta aloitettiin kokeiluna Vantaan Martinlaakson terveyskeskuksessa vuonna 2001. Nyt toiminta on laajentunut pysyväksi ja tällä hetkellä kaikilla Vantaan terveysasemilla toimii depressiohoitaja. Toiminta on leviämässä koko Suomeen.
Pohjanmaalla kunnat laajasti mukana
Pohjanmaan mielenterveys- ja päihdehanke on laaja eri toimijatahoja yhteen kokoava hanke. ”Pohjanmaa-hankkeen tavoitteet ovat laajat ja siksi sitä voi tavallisen projektin sijasta pitää ohjelmana, jossa kehitetään koko toimintasektoria. Olemme saaneet kunnat sitoutumaan kehittämistyöhön. Jo kolmasosa alueen kunnista on päättänyt uudistaa omat mielenterveys- ja päihdetyön suunnitelmansa. Toinen kolmannes valmistelee päätöstä asiasta,” kertoi projektijohtaja Matti Kaivosoja.
Pohjanmaa-hankkeessa on myös aloitettu ehkäisevän työn uutena työmuotona mielenterveyden ensiaputaitojen koulutus. Aiemmin muun muassa Australiassa ja Skotlannissa käytetty koulutusmalli mukautetaan nyt Suomen oloihin. Kurssien ohjaajien koulutus on käynnistynyt ja varsinaiset ensiapukurssit toteutuvat vuoden 2007 alkupuolella.
Lapissa haasteena pitkät etäisyydet
Lapissa mielenterveys- ja päihdepalvelujen järjestämiselle ja saatavuudelle asettavat erityisiä haasteita pitkät välimatkat, heikentyvä talous sekä pienten yksiköiden vähäiset resurssit. Lapin mielenterveys- ja päihdehankkeissa onkin keskitytty muun muassa uuden teknologian mahdollistamien etäpalvelujen hyödyntämiseen. Toiminta konkretisoituu skitsofrenia-, depressiopotilaiden ja päihdeongelmaisten hoitoketjujen parantamisessa. Erityisen haastavaksi Lapissa koetaan lasten ja nuorten psykososiaalisten erityispalvelujen turvaaminen asuinpaikasta riippumatta. ”Palvelujen turvaamisessa kuntien välinen yhteistyö on avainkysymys. Olemme parhaillaan luomassa seudullisia palvelustrategioita,” kertoi projektipäällikkö Jorma Posio.
Hankkeista valtakunnalliseen mielenterveys- ja päihdestrategiaan
”Hankkeista saatujen kokemusten pohjalta valmistelemme valtakunnallisen päihde- ja mielenterveysstrategian,” lääkintöneuvos Sakari Lankinen sosiaali- ja terveysministeriöstä totesi mielenterveys- ja päihdehankkeiden yhteistyöseminaarissa 22. elokuuta Kuntatalolla. ”Hankkeet ovat edenneet hyvin. Nyt on varmistettava että alueellisista hankkeista saadut kokemukset ja hyvät toimintamallit saadaan koko maan hyödyksi,” Lankinen jatkoi.
Lisätietoja:
Lääkintöneuvos Sakari Lankinen, STM, puh. (09) 160 74131, [email protected]
Ylitarkastaja Kari Haavisto, STM, puh. (09) 160 74177, [email protected]
Kehittämispäällikkö Airi Partanen, Stakes, puh. (09) 3967 2489, [email protected]
Vantaan Sateenvarjoprojekti, projektipäällikkö Maria Vuorilehto, puh. 040 513 4005,
[email protected]
Pohjanmaa-hanke, projektijohtajaMatti Kaivosoja, puh. (06) 826 4756, 044 723 2360, [email protected]
Lapin sairaanhoitopiirin hankkeet: Mielenterveys- ja päihdehanke, projektipäällikkö Jorma Posio, puh. (016) 328 8428, 040 840 4157, [email protected], Lasten- ja nuoren erityispalvelujen kehittämishanke, projektipäällikkö Marja-Sisko Tallavaara, puh. 040 7261851, [email protected]
www.stm.fi > hankkeet > muut kehittämishankkeet > Mielenterveys- ja päihdepalvelujen seudullinen kehittäminen
www.vantaa.fi/sateenvarjoprojekti
www.pohjanmaahanke.fi
www.poskelappi.fi
Liitteenä listat STM:n tuella käynnistyneistä mielenterveys- ja päihdepalvelujen kehittämishankkeista 2003-2006