Mahdollisen potilasturvallisuuslain täytäntöönpanoon varaudutaan
Eduskunta hyväksyi potilasturvallisuuslain sisällön täysistunnossaan 13.11.2007 ja käsittelee potilasturvallisuuslain hyväksymistä 2. istunnossaan perjantaina 16.11.2007. Jos eduskunta hyväksyy lain, se esitellään presidentin vahvistettavaksi. Laki tulee voimaan vahvistamista seuraavana päivänä.
Potilasturvallisuuslain toimeenpanemiseksi sosiaali- ja terveysministeriö on määritellyt toimintamallin, jota voidaan noudattaa sairaanhoitopiireissä ja lääninhallituksissa esitettäessä ja määrättäessä henkilöitä potilasturvatyöhön.
Tarkoituksena on, että mahdollisen työtaistelun toteutuessa sairaanhoitopiiri, kunnat ja kuntayhtymät toteuttavat ensisijaisesti kaikki pysyvän lainsäädännön mukaiset keinot potilasturvallisuuden varmistamiseksi. Potilasturvatyöhön voitaisiin määrätä henkilöitä vain silloin, kun muut keinot eivät ole riittäviä potilaiden hengen turvaamiseksi tai vakavien pysyvien vammojen ehkäisemiseksi.
Jos muut keinot potilasturvallisuuden varmistamiseksi eivät ole riittäviä, sairaanhoitopiirit voivat potilasturvallisuuslain mahdollisen voimaantulon jälkeen antaa lääninhallituksille esityksen potilasturvatyöhön tarvittavista henkilöistä. Sairaanhoitopiirien on varattava Tehy ry:n paikalliselle ammattiosastolle mahdollisuus esittää lausuntonsa asiasta. Lausunto on annettava viivytyksettä. Kokonaisuuden kannalta olisi parasta, jos ammattiosaston edustaja voisi olla mukana valmistelun eri vaiheissa. Olisi myös hyvä, jos sekä sairaanhoitopiiri että ammattiosasto olisivat samaa mieltä tehtävistä, niihin soveltuvista henkilöistä ja henkilökunnan määristä.
Lääninhallitusten on valmisteltava potilasturvatyöhön määrättävien kuuleminen sairaanhoitopiirien esitysten pohjalta. Kuultavalla on vuorokausi aikaa ilmoittaa, vastustaako hän potilasturvatyöhön määräämistä. Määräajan kuluttua lääninhallituksen on annettava määräys potilasturvatyöhön, mikäli siihen ei ole potilasturvallisuuslaissa määriteltyä estettä. Määräystä voidaan tehostaa uhkasakolla.
Hoitohenkilökunnan kuulemisen ja määräyksen antamisen on tapahduttava todisteellisesti. Aikataulun kiireellisyyden takia lääninhallitusten ja sairaanhoitopiirien tulisi toimia yhteistyössä kuulemisen ja päätöksen tiedoksiannon toteuttamiseksi. Tämä voitaisiin tehdä esimerkiksi asianomaisen henkilön työvuoron aikana.
Lääninhallitusten on ilmoitettava annetut määräykset sairaanhoitopiireille. Jos potilasturvatyöhön määrätty ei saavu työpaikalle, sairaanhoitopiirin on ilmoitettava siitä lääninhallitukselle. Lisäksi lääninhallitusten on ilmoitettava sairaanhoitopiireittäin ja sairaaloittain tiedot annettujen määräysten lukumäärästä ja määräysten noudattamatta jättämisestä sosiaali- ja terveysministeriölle.
Sairaanhoitopiirit ja lääninhallitukset voivat valmistella potilasturvatyöhön määräämisiä alustavasti jo ennen lakiehdotuksen 2. täysistuntokäsittelyä eduskunnassa. Varsinaiset täytäntöönpanotoimet voidaan kuitenkin aloittaa vasta sen jälkeen, kun tasavallan presidentti on hyväksynyt lain.
Lisätietoja: apulaisosastopäällikkö Marja-Liisa Partanen, puh. (09) 160 73804, 050 5599169 ja hallitusneuvos Pekka Järvinen, puh. (09)160 73800, 050 5638347