Hyppää sisältöön
Media

Maailman terveysjärjestö hyväksyi tupakoinninvastaisen sopimuksen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 21.5.2003 10.31
Tiedote 142/2003

Maailman terveysjärjestön tupakoinnin torjuntaa koskeva puitesopimus hyväksyttiin yksimielisesti tänään WHO:n yleiskokouksessa Genevessä. Pitkä ja vaikea neuvotteluprosessi on kestänyt neljä vuotta.

Suomi on toiminut koko prosessin ajan aktiivisesti vahvan tupakkasopimuksen saamiseksi. Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä muistuttaa, että Suomen lainsäädännössä tupakkasopimuksen elementit ovat olleet jo 25 vuoden ajan. – Lainsäädännöllä aikaansaadut tulokset ovat olleet hyviä. Esimerkiksi kuolleisuus keuhkosyöpään ja sepelvaltimotautiin on vähentynyt suuresti. Tämä on osoitus johdonmukaisen tupakkapolitiikan vaikuttavuudesta, toteaa ministeri Hyssälä. – Haluaisinkin rohkaista muita WHO:n jäsenmaita tupakkasopimuksen mahdollisimman nopeaan toimeenpanoon.

Voimassaolevasta yhteisölainsäädännöstä huolimatta myös EU:n yhteisen kannan saavuttaminen tupakkasopimukseen sisältyvästä mainonnan rajoittamisesta oli hankalaa, mutta lopulta se saavutettiin. Yleiskokouksessa pidetyssä EU:n puheenvuorossa todettiin, että EU pyrkii aloittamaan sopimuksen ratifioinnin valmistelut mahdollisimman nopeasti.

WHO:n tupakkasopimus pyrkii vähentämään tupakan aiheuttamia terveyshaittoja. Laaja-alainen sopimus sisältää muun muassa tupakkatuotteiden mainontaa, myyntiä, pakkausmerkintöjä, laitonta kauppaa ja verotusta koskevia artikloja. Sopimuksella rajoitetaan muun muassa tupakkatuotteiden mainontaa ja ympäristön tupakan savua. Eniten puitesopimuksesta tulevat hyötymään maat, joilla on vähän omaa kansallista tupakkalainsäädäntöä.

Seuraavan kerran asia on esillä 2. kesäkuuta Luxemburgissa pidettävässä neuvostossa, jossa EU:n terveysministerit päättävät muodollisesti sopimuksen allekirjoituksesta. Tupakkasopimus on avoinna allekirjoituksia varten Genevessä 16.-22.6. ja New Yorkissa 30.6.2003 – 29.6.2004. Allekirjoitusten jälkeen alkaa ratifiointiprosessi. Sopimus astuu voimaan, kun 40 maata on ratifioinut sen.Lisätietoja:Johtaja Tapani Melkas, STM, p. 09 - 1607 3886

Ylitarkastaja Sari Karhinen, STM, p. 09 - 1607 4034

Sivun alkuun