Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Maahanmuuttajanaiset tarvitsevat tietoa palveluista väkivallan uhreille

Sosiaali- ja terveysministeriö
18.8.2005 9.00
Tiedote -

Väkivaltaa kokenut nainen ei löydä apua, jos ei osaa kieltä eikä tiedä mistä kysyä. Maahanmuuttajanaisen auttajaa neuvoo opas Maahanmuuttajanaiset ja väkivalta. Opas sosiaali- ja terveysalan auttamistyöhön. Opas julkistettiin Helsingissä torstaina 18. elokuuta. Ohjeita maahanmuuttajanaisten auttamiseen tarvitsevat sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden lisäksi poliisi-, oikeus- ja työvoimaviranomaiset sekä maahanmuuttajakoulutuksen järjestäjät.

Opas auttaa työntekijöitä havaitsemaan asiakkaidensa kokeman kulttuurisidonnaisen väkivallan ja puuttumaan siihen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Nykyisin väkivalta jää usein havaitsematta, kunnes uhri joutuu vakavaan väkivaltatilanteeseen. Opas sisältää käytännön ohjeistuksen väkivaltakierteen katkaisuun, jonka onnistuminen edellyttää useiden ammattilaisten osaamista ja yhteistyötä.

Maahanmuuttajanaisiin ja -tyttöihin kohdistuva väkivalta voi olla parisuhdeväkivaltaa, mutta myös kunniaan liittyvää väkivaltaa, pakkoavioliittojen järjestämistä, tyttöjen ympärileikkauksia, syrjintää tai rasistista väkivaltaa. Jo ennen Suomeen saapumistaan naiset ja tytöt ovat saattaneet kohdata väkivaltaa sodissa tai konflikteissa taijoutua ihmiskaupan uhriksi.

Uhrin tarvitsema apu riippuu hänen kotoutumisestaan eli kulttuurisen sopeutumisprosessin vaiheesta. Väkivalta vaikeuttaa maahanmuuttajan kotoutumista ja aiheuttaa pelkoa, jota voimistavat virheelliset käsitykset omista oikeuksista. Siksi maahanmuuttajanaisille on jaettava aktiivisesti tietoa suomalaisesta palvelujärjestelmästä ja lainsäädännöstä.

Opas on tehty sosiaali- ja terveysministeriön, työministeriön ja Monika-Naiset liitto ry:n yhteistyönä. Se perustuu sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden haastatteluihin, järjestötyöstä saatuihin käytännön kokemuksiin sekä pohjoismaiseen kirjalliseen aineistoon.

Lisätietoja: Toiminnanjohtaja Reet Nurmi p. (09) 6943 485, 040 522 5949, Monika-Naiset liitto ry tai ylitarkastaja Helena Ewalds p. (09) 160 73775, 050 466 2854, sosiaali- ja terveysministeriö

Julkaisutiedot: Eija Kyllönen-Saarnio, Reet Nurmi. Maahanmuuttajanaiset ja väkivalta. Opas sosiaali- ja terveysalan auttamistyöhön. Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2005:15. Julkaisua myy Yliopistopaino Kustannus p. (09) 7010 2363 www.yliopistopaino.fi/kirjamyynti Internetissä: www.stm.fi>Julkaisut

Sivun alkuun