Lasten ja nuorten pahoinvoinnista hyvinvointiin -toimintaohjelmaa suunnitellaan
Enemmistö suomalaisista lapsista ja nuorista voi hyvin, mutta eivät kaikki. Siksi lasten ja nuorten elämää omassa työssään havainnoivat asiantuntijat kokoontuivat tänään keskiviikkona sosiaali- ja terveysministeriöön pohtimaan, mitä pitäisi tehdä, että lasten ja nuorten pahoinvointi vähenisi. Peruspalveluministeri Paula Risikon koolle kutsumat eri alojen asiantuntijat keskustelivat lasten ja nuorten pahoinvoinnin syistä sekä toimenpiteistä, joilla pahoinvointia voitaisiin vähentää.
”Toivottavan muutoksen aikaansaaminen vaatii usein lainsäätämistä. Toivottavasti meidän ei tarvitse pelkästään lailla säätää sitä, miten lasten ja nuorten hyvinvointia lisätään. Tarvitsemme sen sijaan lasten ja nuorten hyvinvointi kaikissa politiikoissa -periaatteen käyttöä kaikessa päätöksenteossa”, ministeri Risikko linjasi.
Lasten ja nuorten kasvu- ja kehitysympäristöissä on tapahtunut paljon muutoksia, joihin ei ole osattu palvelujärjestelmässä vastata riittävällä tavalla. Lastensuojelun sijoitettujen lasten ja laitoshuollon osuus on kasvanut, vaikka tavoitteena on ollut niiden vähentäminen. Muutoksia on tapahtunut niin perheissä, kouluissa, päivähoidossa kuin kulttuuriympäristössä. Sosiologian, lastensuojelun, varhaiskasvatuksen, koulun ja psykososiaalisen tuen asiantuntijat pohtivat, millä riittävillä toimenpiteillä lapsia, nuoria ja perheitä voitaisiin näiden muutosten keskellä tukea.
Asiantuntijakokouksessa esitetyistä ehdotuksista laaditaan yhteenveto, jonka perustellaan muotoillaan Lasten ja nuorten pahoinvoinnista hyvinvointiin -toimintaohjelma. Osa kehittämisehdotuksista liitetään suoraan sosiaali- ja terveydenhuollon kansalliseen kehittämisohjelmaan (KASTE-ohjelma), joka hyväksytään ensi vuoden alussa.
Asiantuntijat kokoontuvat lasten ja nuorten pahoinvoinnin vähentämisen ja hyvinvoinnin lisäämisen merkeissä jälleen ensi keväänä.
Lisätietoja: ylitarkastaja Pentti Kananen, puh. (09) 160 73813, 050 3810329 tai ylitarkastaja Marjaana Pelkonen, puh. (09) 160 74036, 050 5145279