Hyppää sisältöön
Media

Lapsiasiavaltuutetun virka perustetaan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 21.12.2004 9.22
Tiedote -

Suomeen perustetaan lapsiasiavaltuutetun virka. Hallitus esitti viran perustamista koskevan lain hyväksymistä tiistaina 21. joulukuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki samana päivänä.

Lapsiasiavaltuutettu toimii lasten aseman ja oikeuksien vahvistamiseksi yhteiskunnassa. Lapsiasiavaltuutetun toiminnan perustana on YK:n lapsen oikeuksia koskeva yleissopimus. Valtuutetun tehtävänä on lasten oikeuksien ja etujen edistäminen yleisellä hallinnon, yhteiskuntapolitiikan ja lainsäädännön tasolla sekä YK:n lapsen oikeuksia koskevan yleissopimuksen toteutumisen edistäminen. Lasten omien mielipiteiden nostaminen julkiseen keskusteluun ja lapsen oikeuksista tiedottaminen kuuluvat valtuutetun keskeisiin tehtäviin.

Lapsiasiavaltuutettu voi tehdä lasten asemaa ja yhteiskunnassa esiintyviä epäkohtia koskevia aloitteita. Muita vaikutuskeinoja ovat esimerkiksi suositukset, ohjeet ja neuvot. Lapsiasiavaltuutettu on toimissaan riippumaton ja hänellä on käytettävissään laaja asiantuntemus eri hallinnonaloilta. Valtuutetulla on oma toimisto. Lapsiasiavaltuutetun virka ja toimisto ovat sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä.

Valtuutetun tueksi perustetaan laaja-alainen, erilaista asiantuntemusta edustava neuvottelukunta, jossa kansalaisjärjestöt ovat vahvasti edustettuina.

Lapsiasiavaltuutettua koskeva laki tulee voimaan 1. syyskuuta 2005.

Lisätietoja:
Hallitussihteeri Eeva Kangasniemi, STM, puh. 09-160 74352

Sivun alkuun