Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Lapsiasiavaltuutettu lapsipoliittisista ohjelmista

Sosiaali- ja terveysministeriö
24.11.2005 10.35
Tiedote -

Noin puolet Suomen kunnista on lapsipoliittisen ohjelman joko tehnyt tai tekemässä. Tuoreen selvityksen ennakkotietojen mukaan ohjelmatyö edistää tuntemusta lasten hyvinvointitilanteesta ja jämäköittää ongelmien ratkomista. Lapsipoliittisen ohjelman laatineissa kunnissa moniammatillinen toimintatapa lasten ja perheiden asioissa on vahvistunut. Ohjelmanteon myötä kunnat ovat käynnistäneet kehittämishankkeita sekä parantaneet lasten ja nuorten osallistumismahdollisuuksia, lapsiasiavaltuutettu Maria KaisaAula sanoi puhuessaan Seinäjoella torstaina 24. marraskuuta.

Kunnan lapsipoliittisen ohjelmatyö onnistuu parhaiten silloin, kun ohjelma on konkreettinen tavoite- ja toimintaohjelma, jonka perustana on lasten ja nuorten palveluiden ja hyvinvoinnin tilannekartoitus. Ohjelma kokoaa eri hallinnonalojen, seurakunnan ja järjestöjen toiminnan. Ohjelma on tärkeä sitoa kunnan talousarvion suunnitteluun ja valtuuston talousarviopäätöksentekoon. Tuloksekkaaseen lapsipoliittiseen ohjelmaan kuuluu sen seuranta ja arviointi säännöllisesti vuosittain.

Ohjelmatyö vahvistaa paikallista ymmärrystä siitä, että lasten asioissa välinpitämättömyys tänään tulee kalliiksi huomenna. Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten ja nuorten määrän kasvu pysähtyy vain varhaisen puuttumisen ja ongelmia ehkäiseviä toimia vahvistamalla. Kuntien näkökulmasta panostus lasten ja perheiden ongelmien ehkäisyyn on myös hyvän taloudenpidon kannalta perusteltua.

Sivun alkuun