Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Lapsen ja lastensuojelun työntekijän tapaamiset kirjattava asiakassuunnitelmaan

Sosiaali- ja terveysministeriö
16.9.2013 9.14
Tiedote -

Hallitus haluaa selkeyttää lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän tai muun lastensuojelun työntekijän velvollisuutta tavata henkilökohtaisesti lastensuojelun avohuollon asiakkaana olevaa lasta. Sosiaalityöntekijä kirjaisi jatkossa lapsen asiakassuunnitelmaan, kuinka usein hän tai muu lapsen olosuhteita hyvin tunteva lastensuojelun työntekijä ja lapsi tapaavat henkilökohtaisesti.

Lapsen ja työntekijän välisten tapaamisten kirjaaminen asiakassuunnitelmaan ei velvoita järjestämään tapaamisia enempää kuin laissa nykyisin säädetään. Kirjaamisvelvoite auttaa kuitenkin kiinnittämään aiempaa paremmin huomiota lain noudattamiseen.

Hallituksen esityksen perustelujen mukaan pääsääntönä olisi, että lapsi tapaisi asioistaan vastaavaa työntekijää henkilökohtaisesti vähintään kaksi tuntia kuukaudessa aktiivisen työvaiheen aikana. Aktiivisella työvaiheella tarkoitetaan muun muassa lastensuojelutarpeen selvitystä, arviointia asiakkaana jo olevan lapsen tilanteesta sekä sijoituksen valmistelua.

Säännöstä sovellettaessa tulisi pyrkiä myös siihen, että lastensuojelun sosiaalityöntekijän työajasta vähintään puolet käytetään lasten ja perheiden kohtaamiseen.

Muutoksen tavoitteena on vahvistaa lapsen oikeuksia kuulemiseen ja mielipiteen ilmaisemiseen sekä tiedon ja tuen saantiin omassa asiassaan.

Hallitus antoi asiaa koskevan esityksen maanantaina 16. syyskuuta. Esitys liittyy vuoden 2014 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

Lain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2014 alusta.

Lisätietoja

Hallitussihteeri Annika Juurikko, p. 0295 163 242Muualla palvelussamme

Lastensuojelulain muuttaminen (lapsen kuuleminen)

Lastensuojelu

Sivun alkuun