Hyppää sisältöön
Media

Lakiin mahdollisuus määrätä ihmisiä ja tavaroita karanteeniin

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 18.5.2006 11.42
Tiedote -

Hallitus ehdottaa tartuntatautilakia muutettavaksi niin, että siihen tulisi mahdollisuus määrätä ihmisiä ja tavaroita karanteeniin. Myös lääkkeiden jakeluun tartuntatautiepidemian torjumiseksi tai taudin hoitamiseksi ehdotetaan muutoksia. Hallitus päätti lakiehdotuksen sisällöstä torstaina 18.toukokuuta. Presidentin on tarkoitus antaa lakiesitys eduskunnalle 19. toukokuuta. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.9.2006.

Esityksen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö, lääninhallitus tai terveyslautakunta voisi määrätä enintään kuukauden pituiseen karanteeniin henkilön, joka on sairastunut tai jonka voidaan perusteellisesti epäillä sairastuneen kansanterveyttä välittömästi uhkaavaan tartuntatautiin. Myös taudille altistunut henkilö voitaisiin määrätä karanteeniin. Kiireellisessä tapauksessa terveyskeskuksen tartuntataudeista vastaava lääkäri voisi päättää karanteenista, mutta terveyslautakunnan olisi vahvistettava päätös. Karanteeni toteutettaisiin ensisijaisesti henkilön kotona. Karanteeniin määrätyllä henkilöllä olisi oikeus saada sairausvakuutuslain mukaista päivärahaa sekä korvausta ansion menetyksestä.

Tartuntavaaralliset tavarat voitaisiin eristää muista tavaroista eikä niitä siirrettäisi esimerkiksi tavaran vastaanottajalle.

Nykyisen lain mukaan sairastunut tai sairastuneeksi epäilty voidaan eristää sairaalaan. Tartunnalle altistunutta ei voida nykylain mukaan eristää.

Sivun alkuun