Laki sähköisestä lääkemääräyksestä voimaan 1.4.2007
Uudella lailla määritellään sähköiselle lääkemääräykselle asetettavat vaatimukset ja käyttöönoton toteutus. Lain mukaan lääkemääräys voidaan laatia sähköisesti ja siirtää tietoverkkoja pitkin valtakunnalliseen reseptikeskukseen, jossa olevien tietojen perusteella apteekki voi toimittaa potilaalle määrätyn lääkkeen. Erona paperille laadittuun lääkemääräykseen on se, että lääkäri tai hammaslääkäri voi tallentaa lääkemääräyksen suoraan reseptikeskukseen, eikä anna sitä potilaalle. Hallitus esitti lakia sähköisestä lääkemääräyksestä vahvistettavaksi torstaina 25.1.2007. Presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina 2.2.2007. Sähköistä lääkemääräystä koskevat lait tulevat voimaan 1.4.2007.
Lääkärin on informoitava potilasta sähköisestä reseptistä sekä annettava hänelle potilasohje, jossa on tiedot lääkkeestä ja sen käytöstä. Potilaalla on oikeus kieltäytyä sähköisestä reseptistä, jolloin hän saa perinteisen paperisen reseptin. Kaikkien terveydenhuollon toimintayksiköiden sekä apteekkien on otettava sähköinen lääkemääräys käyttöön. Itsenäisinä ammatinharjoittajina toimivia lääkäreitä ja hammaslääkäreitä määräys ei koske. Keskitetyn järjestelmän ansiosta sähköinen lääkemääräys voidaan laatia samalla tavalla kaikissa terveydenhuollon toimintayksikössä ja kaikki sähköiset lääkemääräykset voidaan toimittaa potilaalle jokaisesta apteekista.
Potilaalle merkittäviä etuja
Sähköinen lääkemääräys tuo potilaalle merkittäviä etuja verrattuna paperiseen reseptiin. Koska sähköiset reseptit on tallennettu reseptikeskukseen, potilas voi aina halutessaan tarkistaa missä tahansa apteekissa kaikkien lääkemääräystensä voimassaolon ja toimittamattomien lääkkeiden määrät ilman että hänen tarvitsee säilyttää alkuperäisiä reseptejä. Jos kaikki potilaan lääkemääräykset on laadittu sähköisesti, lääkäri, hammaslääkäri, farmaseutti tai proviisori voi reseptikeskuksessa olevien tietojen perusteella tarkistaa potilaan suostumuksella hänen kokonaislääkityksensä sekä yksittäisten lääkkeiden keskinäiset vaikutukset.
Tietoturva varmistettaisiin
Reseptikeskusta ja reseptiarkistoa tulee ylläpitämään Kansaneläkelaitos. Reseptikeskuksessa säilytetään sähköisiä lääkemääräyksiä 30 kuukautta, minkä jälkeen ne siirretään reseptiarkistoon. Lääkkeen määrääjän oikeus määrätä lääkkeitä ja lukea reseptikeskuksessa olevia lääkemääräys- ja toimitustietoja varmistetaan sähköisen varmenteen avulla ja lääkemääräyksen oikeellisuus sähköisellä allekirjoituksella. Sähköisiä lääkemääräyksiä on huomattavasti vaikeampi väärentää kuin paperisia reseptejä. Potilaalla on myös oikeus saada tietoja siitä, ketkä ovat käsitelleet ja katselleet häntä koskevia reseptikeskuksessa tai reseptiarkistossa olevia tietoja.
Lisätietoja: hallitusneuvos Pekka Järvinen, puh. (09) 160 73800