Lainsäädäntö ei vielä ole vähentänyt työkuormitusta
Ylikuormittuminen on maassamme kolmanneksi yleisin työtapaturman syy. Hoito- ja sosiaalialalla peräti viidennes tapaturmista johtuu liiallisesta kuormittumisesta. Tämä on yksi syy koota kuormittuneisuuden ja työhyvinvoinnin parhaat asiantuntijat arvioimaan suomalaisen työelämän tilaa, mittausmenetelmiä ja työturvallisuus- ja työterveyshuoltolain vaikutuksia.
Vaikka fyysiset työolot ja työsuojelua ohjaavat säädökset ovat parantuneet, niin suomalaisen työelämän tila ei ole lähellekään tyydyttävä. Työssä kärsitään edelleen kiireestä, stressistä, pätkätyösuhteista ja tehdään palkattomia ylitöitä. Työntekijät sairastavat työuupumuksen vuoksi ja työkyvyttömyyseläkkeitä haetaan paljon.
Tämän vuoden alussa voimaan tullut työturvallisuuslaki ja jo parivuotias työterveyshuoltolaki eivät vielä ole parantaneet työn kuormittavuuden hallintaa. Lainsäädäntö kuitenkin antaa hyvät eväät kuormitusongelmienkin hoitamiseen. Jatkossa sekä arvioinnit että kuormituksen hallinta halutaan osaksi hyvää turvallisuusjohtamista ja työsuojelun toimintaohjelmaa.
Hyvän työterveyshuoltokäytännön mukaan työn ja työolojen terveellisyyden ja turvallisuuden selvittäminen ja arviointi toistuvin työpaikkakäynnein on työterveyshuollon tehtävä. Tällöin olisi muistettava turvallisuuden ja terveellisyyden kaikki osatekijät tapaturman vaaroista ja altisteista väkivallan kokemiseen ja kiusaamiseen.
Myös työntekijät voivat perustellusta syystä pyytää työterveyshuollon arvioimaan henkilökohtaista kuormitustaan. Mittareita kuormituksen arviointiin on.
Lisätietoja:
ylitarkastaja Hannu Stålhammar, 0400 635 081
ylitarkastaja Olavi Parvikko, (03) 2608 487
Seminaarin esitelmät löytyvät Internet-osoitteesta
http://fi.osha.eu.int/kuorma_kongressi > Ohjelma.