Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Lääkkeiden annosjakelun korvaaminen vakiintuu 2009

Sosiaali- ja terveysministeriö
15.9.2008 11.25
Tiedote -

Hallitus esittää, että lääkkeiden annosjakelun korvaaminen vakiinnutettaisiin vuoden 2009 alusta. Lääkkeiden annosjakelun tavoitteena on lääketurvallisuuden parantaminen, tarpeettomien lääkehoitojen poisto ja lääkehävikin vähentäminen. Korvattavan annosjakelun piiriin tulisivat 75 vuotta täyttäneet asiakkaat, joilla on vähintään kuusi sairausvakuutuksen korvaamaa lääkettä. Annosjakelun kustannusten korvaamista koskeva kolmivuotinen kokeilu päättyy tämän vuoden lopussa.

Kela korvaisi asiakkaalle 42 prosenttia enintään 3 euron määräisistä kustannuksista viikossa eli 1,26 euroa viikossa. Vakuutetun maksama omavastuuosuus ei kerryttäisi vuotuista omavastuuosuutta.

Hallitus päätti lääkkeiden annosjakelua koskevan sairausvakuutuslain muutoksen sisällöstä maanantaina 15. syyskuuta. Presidentin on myös tarkoitus antaa hallituksen esitys eduskunnalle maanantaina. Esitys liittyy valtion vuoden 2009 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä. Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2009 alusta.

Annosjakelun piiriin pääsevät 75 vuotta täyttäneet, joilla on vähintään 6 korvattavaa lääkettä

Kela korvaisi 75 vuotta täyttäneelle osan annosjakelun kustannuksista, jos hänellä on annosjakelun alkaessa vähintään kuusi annosjakeluun soveltuvaa sairausvakuutuslain mukaan korvattavaa lääkettä ja jos lääkitys on tarkistettu keskenään yhteen sopimattomien ja päällekkäisten lääkitysten poistamiseksi. Korvauksen saaminen edellyttäisi lisäksi, että annosjakeluun siirtyminen on pitkäaikaisessa lääkehoidossa lääketieteellisesti perusteltua. Lääkäri tekee lääkemääräykseen merkinnän annosjakelun perusteista.

Annosjakelua voidaan toteuttaa joko käsin tai koneellisesti. Kone pakkaa tabletit ja kapselit muoviseen annospussinauhaan. Kone kirjaa annospussin kylkeen asiakkaan nimen, sen mitä lääkkeitä pussi sisältää ja koska potilaan pitää ottaa lääkkeet. Jos lääke ei kuulu annosjakelun piiriin, apteekki toimittaa sen potilaalle perinteisessä pakkauksessa.

Lisätietoja lakimies Päivi Soitamo, puh. (09) 160 73914.

Sivun alkuun