Kuuma-kunnat järjestävät palvelunsa yli kuntarajojen
Kuuma-kunnilla – Järvenpäällä, Keravalla, Mäntsälällä, Nurmijärvellä, Tuusulalla on hyvät lähtökohdat sosiaalipalveluidensa kehittämiseen yli kuntarajojen. Haasteena niillä on väestön kasvu, joka aiheuttaa kustannuspaineita kuntatalouteen, sekä päihteiden käytön ja mielenterveysongelmien lisääntyminen. Sosiaali- ja terveysministeriö jatkoi kuntien sosiaalialan kehittämistarpeiden selvittämistä keskiviikkona 24. marraskuuta, nyt vuorossa olivat Kuuma-kunnat
Neuvottelussa keskityttiin Kuuma-kuntien sosiaalipalvelujen kehittämistarpeisiin. Lähtökohdat ovat hyvät: asukkaat ovat nuorekkaita ja korkeasti koulutettuja ja työttömyysaste on alhainen. Kunnat pystyvät tarjoamaan asukkailleen erilaisia asumismuotojen moninaisuuden sekä laadukkaan ja turvallisen elinympäristön.
Kuuma-kunnilla on myös omat polttavat haasteensa. Väestön kasvu aiheuttaa investointien kustannuspaineita kuntatalouteen, ja kaupunkimaisen elämän varjopuolet, kuten juurettomuus, päihteiden käyttö ja mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet. Samalla on lisääntynyt myös lasten laiminlyöminen, mikä puolestaan lisää lastensuojelun tarvetta. Alueen haasteena ja tavoitteena onkin panostaminen perheiden kanssa tehtävää ehkäisevään sosiaalityöhön.
Kuuma-kuntien yhteisenä tavoitteena on järjestää sosiaali- ja terveystoimen palvelut yli kuntarajojen. Jo ensi vuodeksi ne suunnittelevat parannuksia päihde- ja mielenterveystyön sekä vanhustenhuollon palvelujen järjestämiseen. Myös ympärivuorokautinen sosiaalipäivystys suunnitellaan toteutettavan kuntien yhteistyönä. Jatkossa Kuuma-kuntien hyvinvointipalveluja on tarkoitus kehittää asukkaiden hyvinvointianalyysin pohjalta, joka toteutetaan yhteistyössä Sosiaali- ja terveysturvan keskusliiton kanssa.
Kuuma-kunnat muodostavat yhdessä noin 160 000 asukkaan elinvoimaisen osan Helsingin metropolialuetta. Kuuma-kunnat –kumppanuusohjelmaan kuuluvat Keski-Uudellamaalla sijaitsevat Järvenpään ja Keravan kaupungit sekä Mäntsälän, Nurmijärven ja Tuusulan kunnat. Seutu on muuttovoittoaluetta ja kasvualuetta, mikä asettaa omat erityisvaatimuksensa palvelujen kehittämiselle.
Valtakunnallinen sosiaalialan kehittämishanke tukee sosiaalipalvelujen kestävää kehittämistä. Tavoitteena on uudistaa suomalainen sosiaalipalvelujärjestelmä ja turvata yhdenvertaiset sosiaalipalvelut koko maassa. Sosiaali- ja terveysministeriö linjaa sosiaalipalvelujen kehittämisen suunnan ja tukee voimakkaasti uusien seudullisten palvelurakenteiden syntymistä sekä palvelumallien ja toimintatapojen kehittämistä. Sosiaaliala saa tällä hallituskaudella lisää valtionosuuksiin 110 miljoonaa euroa. Lisäksi valtionavustusta kehittämishankkeisiin jaettiin tänä vuonna 12,3 miljoonaa euroa ja ensi vuonna lähes 20 miljoonaa euroa.
Lisätietoja:
apulaisosastopäällikkö Reijo Väärälä puh. 09- 160 73773 ja ylitarkastaja Salme Kallinen-Kräkin puh. 09-160 74345