Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Kuntouttavan työtoiminnan toimintapäivien enimmäismäärää halutaan vähentää

Sosiaali- ja terveysministeriö
4.12.2014 14.01
Tiedote -

Hallitus esittää muutosta lakiin kuntouttavasta työtoiminnasta. Muutoksen myötä kuntouttavan työtoiminnan toimintapäivien enimmäismäärä viikossa vähenisi.

Tällä hetkellä kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvan tulee olla mukana työtoiminnassa vähintään yhtenä ja enintään viitenä päivänä viikossa. Lakimuutoksen jälkeen kuntouttavaan työtoimintaan tulisi osallistua vähintään yhtenä mutta enintään neljänä päivänä viikossa.

Kuntouttava työtoiminta on kunnan järjestämä sosiaalipalvelu, jonka tarkoituksena on vahvistaa asiakkaan elämän- ja arjenhallintaa sekä työ- ja toimintakykyä. Sitä voidaan toteuttaa esimerkiksi työtoimintana, ryhmätoimintana tai yksilövalmennuksena.

Lakiehdotuksen tavoitteena on suunnata kuntouttava työtoiminta niille työttömille, jotka eivät kykene osallistumaan julkisiin työvoimapalveluihin. Julkisilla työvoimapalveluilla tarkoitetaan muun muassa työvoimakoulutusta, työnhakuvalmennusta, uravalmennusta sekä koulutus- ja työkokeilua.

Lakiesityksen tavoitteena on selkeyttää julkisten työvoimapalveluiden ja sosiaalihuollon työnjakoa työttömyydestä johtuvan syrjäytymisen torjumisessa.

Esityksellä ei lisättäisi kuntien tai työ- ja elinkeinohallinnon tehtäviä eikä muutettaisi muulla tavalla kuntouttavan työtoiminnan järjestämisvelvoitetta.

Lakimuutos on osa rakennepoliittisen ohjelman toimeenpanoa. Lakimuutoksen tarkoituksena on vähentää kuntien kustannuksia kolmella miljoonalla eurolla.

Hallitus antoi asiaa koskevan esityksen torstaina 4.12. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2017.

Lisätietoja:

Sosiaalineuvos Eveliina Pöyhönen, p. 029 516 3303, [email protected]

 

Laura Räty Susanna Huovinen
Sivun alkuun