Hyppää sisältöön
Media

Kunnon ministerit ryhtyvät edistämään terveyttä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 17.9.2008 15.15
Tiedote -

Matti Vanhasen II hallituksen ministerit kantavat kortensa kekoon terveyden edistämisen talkoissa. Hallitus keskusteli keskiviikkona 17. syyskuuta hallituksen iltakoulussa Kesärannassa peruspalveluministeri Paula Risikon esittelystä terveyden edistämisestä sekä ministereiden omassa elämässä että heidän työssään.

Terveyden edistäminen on ensisijaisesti jokaisen omalla vastuulla, mutta ministereillä on oiva mahdollisuus vaikuttaa terveyden edistämiseen myös omassa työyhteisössään. Terveyden edistäminen on kaikkien yhteinen asia.

Kunnon ministerit -kampanjassa ministerit sitoutuvat esimerkillään hallituksen tahtotilan mukaisesti terveyden edistämiseen omassa elämässään ja työyhteisössään. Taustalla on terveyden edistämisen politiikkaohjelma sekä valtioneuvoston periaatepäätös terveyttä edistävästä ravinnosta ja liikunnasta, joista molemmista hallitus on tehnyt päätöksen. Tavoitteena on viedä terveyden edistäminen niin pitkälle käytäntöön kuin mahdollista. Muut yhteisöt ja kaikki kansalaiset haastetaan mukaan terveyden edistämiseen ja hyvien käytäntöjen jakamiseen

Osallistuminen on vapaaehtoista

Kunnon ministerit koostuu kolmesta osasta: ministereiden omat terveysohjelmat, lähityöyhteisön terveyden edistäminen ja hallituksen yhteinen terveysvartti. Osallistuminen hallituskauden loppuun saakka kestävään kampanjaan on ministereille vapaaehtoista, mutta sitovaa. Kampanjaan ei kuulu tavallisuudesta poikkeavia kunto-ohjelmia, vaan kaikki toiminta on sellaista, johon jokainen muukin Suomen kansalainen voisi osallistua.

Ministereiden omissa terveysohjelmissa avainasemassa on työterveyshuolto, jossa ministerit käyvät alkutarkastuksessa ja seurannassa kampanjan aikana. Työterveyshuollossa ministerit sopivat, mihin omaa terveyttänsä ylläpitäviin ja edistäviin toimenpiteisiin he sitoutuvat kampanjan aikana. Tavoitteiden toteutumista seurataan.

Ministerit sitoutuvat myös parantamaan yhteistyössä omien ministeriöidensä henkilöstö- ja työsuojeluasioista vastaavien kanssa työyhteisöjensä terveyttä ja hyvinvointia. Tämä toteutetaan esimerkiksi siten, että ministeriöiden työpaikkaruokailussa ja kokoustarjoiluissa otetaan huomioon terveellisen kotimaisen ruuan tarjoamat mahdollisuudet.

Hallituksen yhteisessä terveysvartissa jaetaan hyviä käytäntöjä, joita myös muut työyhteisöt voivat ottaa käyttöönsä. Jo pienikin askel voi johtaa terveyden kannalta tärkeään muutokseen, jos siitä tulee säännöllinen osa elämää.

Myös kansalaiset pääsevät mukaan Kunnon ministerit -kampanjaan. Verkkosivuille www.terveyskannattaa.fi kerätään helppoja ja yksinkertaisia terveysniksejä, joita on mahdollista toteuttaa myös kiireisen ihmisen aikataulussa. Omia terveysniksejään voi lähettää osoitteeseen [email protected]

Lue lisää terveyden edistämisen politiikkaohjelmasta ja valtioneuvoston periaatepäätöksestä terveyttä edistävästä ravinnosta ja liikunnasta verkkosivuilla www.terveyskannattaa.fi ja www.stm.fi/teli

Lisätietoja kampanjasta:
Ohjelmajohtaja Maija Perho, sosiaali- ja terveysministeriö, puh. 050 443 0805
Professori Kari Reijula, Työterveyslaitos, puh. 040 550 2050, 030 474 2932
Neuvotteleva virkamies Sirpa-Sarlio Lähteenkorva, sosiaali- ja terveysministeriö, puh. 050 554 4419

hallitus
Sivun alkuun