KTL:lle merkittävä rooli oikeuslääketieteellisessä kuolemansyyn selvittämisessä
Oikeuslääketieteellisen kuolemansyyn selvittämisen organisointia pohtinut työryhmä ehdottaa, Kansanterveyslaitokseen (KTL) perustettaisiin oikeuslääketieteen osasto, joka huolehtisi oikeuslääketieteellisen kuolemansyyn selvittämisen järjestämisestä yhtenäisin perustein koko maassa. KTL tekisi sopimuksia avaustilojen käytöstä yliopistojen oikeuslääketieteen laitosten ja sairaanhoitopiirien kanssa. Oikeuslääkärit toimisivat työryhminä lähinnä yliopistojen laitoksilla ja tekisivät avauksia myös keskussairaaloissa.
KTL on puolueeton tutkimus- ja palvelulaitos, jossa hoidetaan jo nyt oikeuslääkinnän alaan liittyviä tehtäviä. Tulevaisuudessa se vastaisi teettämiensä oikeuslääketieteellisten ruumiinavausten laadunvarmistuksesta ja toimintaa koskevasta yleisestä ohjauksesta. Terveydenhuollon oikeusturvakeskus valvoisi yksittäisten oikeuslääkärien toimintaa sekä KTL:n toimintaa oikeuslääketieteelliset ruumiinavaukset järjestävänä organisaationa.
Lisäksi työryhmä esittää, että Kansanterveyslaitokseen tai sosiaali- ja terveysministeriöön perustetaan neuvottelukunta, joka tarvittaessa ottaa kantaa laajoihin oikeuslääketieteen alan kysymyksiin ja huolehtii alan edunvalvonnasta. Neuvottelukunnan tehtävänä voisi olla myös lausuntojen antaminen niissä tilanteissa, joissa tarvitaan kuolemantapauksen tulkinnasta toinen, ulkopuolisen asiantuntijan mielipide.
Työryhmä ehdottaa myös oikeuslääkäreiden koulutuksen lisäämistä ja uusien oikeuslääkäreiden virkojen perustamista.
Kaikissa tapauksissa, joissa kuoleman luokka voi olla muukin kuin tautikuolema, kuolemansyy pyritään selvittämään oikeuslääketieteellisin menetelmin. Näissä tilanteissa ruumiinavausten osuus on varsin korkea. Suomessa lääninhallitusten oikeuslääkärit vastaavat pääosasta oikeuslääketieteellisiä kuolemansyynselvityksiä.
Oikeuslääketieteellisen kuolemansyyn selvittämisen organisointi (selvityksiä 2007:64) on luettavissa sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilla www.stm.fi > Julkaisuja
Lisätietoja: työryhmän puheenjohtaja lääkintöneuvos Jouko Isolauri, puh. 050 516 0624 ja työryhmän sihteeri, dosentti Kari Karkola, puh 040 756 9655