Hyppää sisältöön
Media

Kortti auttaa alkoholinkäytön arvioinnissa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 7.11.2005 7.05
Tiedote -

Tiedätkö, paljonko juot? on lompakkoon mahtuva kortti, jonka yhdellä puolella annetaan tietoa, montako alkoholiannosta erikokoiset ja -laatuiset pullot ja tuopit sisältävät. Toisella puolella muistutetaan kulutustasosta, jolla haittojen riski on jo huomattava. Korttia jaetaan terveysasemilla ja työterveydenhuollossa, apteekeissa sekä kampanjaluonteisesti parin viikon ajan marraskuussa Alkon myymälöissä. Alkoholiohjelma on kortin apuvälineeksi niille, jotka haluavat arvioida alkoholinkulutuksensa tasoa.

Tiedätkö, paljonko juot? -kortin levittämisessä Alkoholiohjelma tekee yhteistyötä Suomen Apteekkariliiton, Alko Oy:n sekä perusterveydenhuoltoon suunnatun valtakunnallisen mini-interventioprojektin (VAMP) ja työterveyshuoltoon suunnatun Työterveyslaitoksen mini-interventiohankkeen kanssa.

Milloin on syytä huoleen?

Tiedätkö, paljonko juot? -kortin avulla jokainen voi laskea, kuinka monta alkoholiannosta eri juomista pulloina tai laseina tulee. Yksi alkoholiannos vastaa pientä pullollista (33 cl) keskiolutta, lasillista (12 cl) viiniä tai ravintola-annosta (4 cl) väkeviä juomia. Kolmen vartin viinipullossa annoksia on kuuden paikkeilla, puolen litran kossupullossa annoksia on lähes 13.

Kulutettujen annosten laskeminen auttaa arvioimaan, onko alkoholinkäyttö kivunnut tasolle, jolla erilaisten haittojen riski on jo tuntuva. Huoleen on syytä, jos miehellä kuluu alkoholia 24 annosta viikossa tai kerralla seitsemän annosta. Naisilla haittariski alkaa lisääntyä jo alemmalla kulutustasolla - muun muassa kokoon ja biologiaan liittyvistä syistä – joten naisilla hälytyskellojen pitäisi soida jo kun kulutus on 16 annosta viikossa tai viisi annosta kerralla. Nämä korkean haittariskin tasot koskevat terveitä aikuisia. Nuorilla, ikääntyneillä ja sairauksien yhteydessä haittoja voi ilmaantua jo alemmalla kulutustasolla. Raskauden aikana pienetkin määrät lisäävät haittariskiä.

Alkoholinkäyttö ei yleensä muutu ongelmaksi yhdessä yössä vaan hitaasti ajan mittaan. Siksi on hyvä välillä arvioida omaa alkoholinkulutusta. Arvioinnissa voi käyttää apuvälineenä esim. Maailman terveys-järjestön kehittämää audit-testiin pohjautuvaa "10 henkilökohtaista kysymystä alkoholinkäytöstä" tai annospäiväkirjaa (katso esim. www.alkoholiohjelma.fi > Julkaisuja; www.paihdelinkki.fi > Testit) Apua ja tukea on saatavissa myös terveysasemalta, työterveyshuollosta tai a-klinikalta.

Lisätietoja: ohjelmakoordinaattori Marjatta Montonen, puh. 050 5011 260 ja projektisihteeri Auli Sarvikivi 050 593 4657, myös www.alkoholiohjelma.fi.

Sivun alkuun