Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Koordinaatioryhmä miettimään rahapeliongelmien ehkäisyä

Sosiaali- ja terveysministeriö
6.4.2006 11.15
Tiedote 135/2006

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut tänään koordinaatioryhmän, jonka tehtävänä on rahapelifoorumin linjausten pohjalta:

1. Valmistella ehdotukset rahapelaamiseen liittyvien haittojen mahdollisimman tehokkaasta ehkäisystä sosiaali- ja terveydenhuollon näkökulmasta.

2. Valmistella ehdotukset rahapeliongelmaisten henkilöiden palvelujen ja hoidon järjestämiseen liittyvistä toimenpiteistä erityisesti sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalla.

3. Raportoida rahapelaamiseen liittyvistä haitoista sosiaali- ja terveydenhuollon näkökulmasta.

4. Ehdottaa menettelytapoja, joilla ehdotusten toteutumista seurataan.

Koordinaatioryhmän puheenjohtajana on ylitarkastaja Janne Peräkylä sosiaali- ja terveysministeriöstä ja jäseninä ylitarkastaja Kari Haavisto sosiaali- ja terveysministeriöstä ja ylitarkastaja Mari Mustakoski sisäasiainministeriöstä.. Työryhmä kutsuu pysyviksi asiantuntijoikseen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämiseen ja valvontaan erikoistuneen virkamiehen lääninhallitusten sosiaali- ja terveysosastoilta.

Ryhmä jättää väliraporttinsa toimenpide-ehdotuksineen ministeriön kansliapäällikölle 15.12.2006 mennessä ja lopullisen esityksen viimeistään 15.9.2007.

Taustaa

Vuonna 2003 tehdyssä tutkimuksessa 74 prosenttia vastaajista ilmoitti pelanneensa rahapelejä viimeisen vuoden aikana ja 40 prosenttia viikoittain. Runsaasti pelaavien riskiryhmään on Suomessa arvioitu kuuluvan 65 000 henkeä.

Suurimmalle osalle pelaajista pelaaminen ei aiheuta mitään ongelmia, mutta peliriippuvuudesta ja peliongelmista aiheutuu lukuisia haittoja sekä peliriippuvaiselle itselleen että yhteiskunnalle. Haittojen vakavuus vaihtelee satunnaisesti myöhästyneestä laskujen maksamisesta vakaviin terveys-, talous- ja ihmissuhdeongelmiin sekä rikollisuuteen.

Rahapelifoorumi on valtioneuvoston asettama parlamentaarinen yhteistyöryhmä, jonka tehtävänä on rahapelipolitiikan linjaaminen. Foorumin puheenjohtajana on kansanedustaja Matti Ahde.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Janne Peräkylä, STM, puh. (09) 160 73873 Ylitarkastaja Kari Haavisto, STM, puh. (09) 160 74177

Sivun alkuun