Hyppää sisältöön
Media

Kausi-influenssarokotusten kohderyhmä laajenee

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 9.9.2010 12.11
Tiedote -

Infektiopotilaiden tai infektioalttiiden potilaiden välittömään hoitoon osallistuva sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä raskaana olevat naiset saavat tänä syksynä kausi-influenssarokotteen. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, ja sen ottaminen on kohderyhmiin kuuluville henkilöille vapaaehtoista ja maksutonta. Sosiaali- ja terveysministeriö antoi torstaina 9. syyskuuta asiaa koskevan asetuksen. Asetus tulee voimaan 1. lokakuuta 2010.

Infektiopotilaita hoitavan henkilökunnan rokottaminen on tärkeää heidän itsensä suojaamiseksi. Henkilökunnan rokottamisen tarkoitus on myös suojata niitä potilaita ja pitkäaikaishoidon asiakkaita, joita he hoitavat. Henkilöstön rokottaminen vähentää merkittävästi potilaiden tartuntoja, jolloin myös epidemiat sairaaloissa ja muissa hoitolaitoksissa vähenevät. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön rokottaminen suojaa potilaita influenssalta etenkin ikääntyneiden vuode- ja vanhainkotiosastoilla sekä vastustuskyvyltään heikentyneiden potilaiden hoidossa.

Raskaana olevien riski sairastua vakavaan influenssaan on muita samanikäisiä korkeampi. Loppuraskaudessa annettu rokote suojaa jonkin verran myös syntyvää lasta ensimmäisten kuuden kuukauden aikana.

Muiden ryhmien kausi-influenssarokotussäännökset pysyvät ennallaan

Edelleen rokotusta tarjotaan maksutta 6-35 kuukauden ikäisille pikkulapsille, 65 vuotta täyttäneille ikäihmisille sekä perussairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluville henkilöille. Riskiryhmiin kuuluvat henkilöt, jotka sairastavat säännöllistä lääkitystä vaativaa sydän- tai keuhkosairautta, kroonista aineenvaihduntasairautta (esim. diabetes), kroonista maksasairautta tai munuaisten vajaatoimintaa,  vastustuskykyä heikentävää sairautta, kroonista neurologista sairautta tai hermolihastautia. Suomessa kausi-influenssarokotteen kattavuus on ollut matalampi kuin OECD-maissa keskimäärin. Riskiryhmiin kuulumattomat suomalaiset voivat ottaa kausi-influenssarokotteen, jos maksavat sen itse.

Rokote antaa suojaa myös sikainfluenssaa vastaan

Kausi-influenssarokote antaa tänä vuonna suojaa myös sikainfluenssaa vastaan. Rokote on erityyppinen kuin Pandemrix-rokote, jonka mahdollista yhteyttä lasten lisääntyneisiin narkolepsiatapauksiin tutkitaan parhaillaan. Kausi-influenssarokotteeseen valitaan joka vuosi ne viruskannat, joiden arvioidaan aiheuttavan suurimman osan sairastumisista. Tänä syksynä rokote sisältää tapettuja, pilkottuja viruksia tai puhdistettuja viruksen osia kahdesta Influenssa A -kannasta (H1N1 ja H3N2) sekä yhdestä Influenssa B -kannasta. Rokote ei sisällä tehosteaineita eikä säilytysaineita. Koska rokotteessa ei ole eläviä viruksia, se ei voi aiheuttaa influenssaa eikä flunssaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antaa myöhemmin kunnille tarkemmat ohjeet riskiryhmistä ja rokottamisesta.

Puutiaisaivotulehdusrokotukset jatkuvat Ahvenanmaalla

Ahvenanmaalla puutiaisaivotulehdusriski on selvästi muuta maata korkeampi. Vuonna 2006 kansalliseen rokotusohjelmaan lisättiin puutiaisaivotulehdusrokotukset ahvenanmaalaisille. Tautitapauksia on esiintynyt tänä aikana selvästi vähemmän, joten rokotuksia jatketaan Ahvenanmaalla edelleen seuraavan viiden vuoden ajan.

Lisätietoja hallitussihteeri Liisa Katajamäki, STM, p. 09 160 73854, [email protected] (juridiset kysymykset)
lääkintöneuvos Merja Saarinen, STM, p. 09 160 74030, [email protected] (lääketieteelliset kysymykset)
erikoistutkija Tuija Leino, THL, p. 020 610 8787, [email protected]
 
Liitteet

Influenssarokotukset kaudella 2010-2011 (pdf, 174 kB)

Muualla palvelussamme

Tartuntatautien torjunta ja sairauksien ehkäisy

Muualla verkossa

Rokottaminen (THL)

 

Sivun alkuun