Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Kansliapäällikkö Välimäki: Sähköinen resepti nopeasti käyttöön

Sosiaali- ja terveysministeriö
13.4.2007 7.55
Tiedote -

Lääkkeiden saatavuus on maassamme hyvällä tasolla ja asiakkaat ovat palveluun tyytyväisiä. Lähes joka kunnassa on apteekki ja yli 99 prosenttia suomalaisista asuu kunnassa, jossa on vähintään yksi apteekkitoimipiste. Harvaan asutussa isossa maassa ei apteekkia voi silti olla jokaisessa kylässä. Lääkkeiden saatavuuden parantaminen syrjäseuduilla on haaste, johon yhdessä joudumme etsimään ratkaisuja, totesi kansliapäällikkö Kari Välimäki puhuessaan Apteekkaripäivillä perjantaina 13. huhtikuuta.

Lääkejakelun luonnollisiksi osiksi tarvitaan uusia toimintoja. Sähköinen lääkemääräys tulisi ottaa mahdollisimman nopeasti käyttöön 100-prosenttisesti, sillä se parantaa lääketurvallisuutta entisestään. Jatkossa erilaiset Internet-pohjaiset palvelut mahdollistavat yksilöllisen asioinnin ja lääkeneuvonnan. Lääke voidaan toimittaa potilaalle kotiin ilman, että lääkeneuvonnasta ja -turvallisuudesta tingitään. Maailma ympärillämme muuttuu ja mm. lääkkeiden nettikauppa kaipaa selvittelyä. Haaste suomalaiselle apteekille on, että tältäkin osin varaudutaan pysymään muun maailman kehityksessä mukana.

Nykyajan vaatimustaso edellyttää tehokkaiden tietojärjestelmien hyödyntämistä ja niiden jatkuvaa kehittämistä. Apteekkariliiton jäsenapteekkien tarjoama koneellinen annosjakelupalvelu parantaa lääketurvallisuutta ja palvelee kohderyhmäänsä tarkoituksenmukaisella tavalla. Lääkevaihto on nykyisin jo itsestäänselvyys, jonka kansalaisetkin ovat oppineet rutiinimenettelyksi.

Lääkekustannuksiin voidaan vaikuttaa monella tavalla esim. tukkuhinnan sopimisella myyntiluvan haltijan ja viranomaisen välisessä hinnanvahvistusmenettelyssä ja oikeaan osuneella lääkevalinnalla. Lääkkeen hintaan vaikuttavat myös jakelusta aiheutuneet kustannukset. Apteekkimaksun poistamisesta on puhuttukin jo vuosia. Koko valtakunnan kattava laadukas lääkehuolto ja -jakelu on turvattavissa taloudellisemminkin kuin keräämällä lääkemyynnistä merkittävä osuus valtion kassaan.

Sivun alkuun