Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Kansainvälinen lintuinfluenssa- ja pandemiakokous Malissa

Sosiaali- ja terveysministeriö
5.12.2006 9.50
Tiedote -

Afrikan unioni järjestää yhdessä Euroopan unionin kanssa kansainvälisen lintuinfluenssa- ja pandemiakokouksen 6.-8. joulukuuta Bamakossa, Malissa. EU-puheenjohtajamaata Suomea kokouksessa edustaa peruspalveluministeri Liisa Hyssälä. Ministeri antaa kokouksessa EU:n julkilausuman sekä toimii kokouksen yhtenä puheenjohtajana.

Kokouksen tarkoituksena on erityisesti Afrikan maille, mutta myös Aasiaan suunnattavien maksulupausten hankkiminen. EU-puheenjohtajamaa Suomi koordinoi EU-jäsenmaiden rahoituslupausten tekoa. Suomen kehitysapumäärärahoista on myönnetty maksulupaukseksi 3,8 miljoonaa euroa, josta 1,5 suunnataan Maailman terveysjärjestön WHO:n epidemioiden ja pandemioiden varoitus- ja valmiusjärjestelmän kehittämiseen etenkin Afrikassa. Lisäksi Suomi jatkaa YK:n kehitysohjelman UNDP:n Vietnamin lintuinfluenssahankkeen tukemista 2,3 miljoonalla eurolla. Suomen tuki UNDP:n koordinoimalle hankkeelle nousee tämä maksulupaus mukaan lukien yhteensä reiluun viiteen miljoonaan euroon.

Kokous on jatkoa tammikuussa Pekingissä järjestetylle maksulupauskokoukselle ja Wienin kesäkuun virkamiestason seurantakokoukselle. Pekingin kokouksen jälkeen lintuinfluenssa on saavuttanut Afrikan, jonne kohdistui Pekingin kokouksen maksulupauksista vain noin yksi prosentti. Afrikassa valtioiden ja infrastruktuurin heikkous tekee tilanteesta vaikean ja akuutti rahoitustarve on suuri. Afrikan lintuinfluenssatilanteenkehittymisellä on Euroopan kannalta erityistä merkitystä, sillä Afrikassa talvehtii useita keväällä Eurooppaan muuttavia lintulajeja.

Lintuinfluenssan torjunnassa on voimakkailla toimilla ja panostuksilla saatu hyviä tuloksia. Kansainvälinen lintuinfluenssatilanne on edelleen vakaa, vaikka lintutaudin maantieteellisestä leviämisestä huolimatta influenssapandemian syntymisen uhkataso ei merkittävästi ole noussut noin vuoden takaisesta tilanteesta. Virus on kuitenkin myös levinnyt nopeasti eri puolille maailmaa ja on muutamissa Aasian ja Afrikan maissa jo muuttunut kotoperäiseksi.

Kokoukseen on valmistunut YK-raportti lintuinfluenssan epidemiologisen ja torjuntatilanteen kehittymisestä maailmanlaajuisesti. Raportti on luettavissa internetistä osoitteessa www.undg.org.

Lisätietoja:
Lääkintöneuvos Merja Saarinen, puh. 050 563 4796
Projektipäällikkö Outi Kuivasniemi, puh. 050 435 0269
Ulkoasiain sihteeri Johanna Kotkajärvi, UM, puh. 09-160 55534, 040 737 5483

EU
Sivun alkuun