Julkinen monopoli ei ole aina tehokas tapa tarjota hyviä sosiaali- ja terveyspalveluja
- Moni nykyisen sote-järjestelmän kasvatti näyttää uskovan, että on vain yksi oikea tapa tarjota ihmisille yhteen sovitettuja sosiaali- ja terveyspalveluja. Vallalla on organisaatiolähtöinen ajattelu: sujuvat palvelut turvataan kokoamalla ne yhden julkisen tuottajan tehtäväksi, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee blogissaan.
- Hallituksen esittämä valinnanvapausmalli lähtee ratkaisemaan nykytilan ongelmia aivan uudenlaisella ajattelulla. Emme ole onnistuneet avaamaan tätä ajattelua riittävästi, sillä moni kriitikko vetoaa soten nykytilan ongelmiin arvostellessaan tulevaa mallia. Kuntiin ja yritystoimintaan liittyvät nykytilan ongelmat eivät kuitenkaan ole se tulevaisuus, jota uudella sääntelyllä rakennetaan.
- Uusi valinnanvapausmalli kokoaa palvelut organisaation sijaan asiakkaan ympärille. Maakunta voi määrittää asiakasryhmille palvelukokonaisuuksia ja hoitopolkuja. Näissä sovitetaan yhteen tietynlaisia palveluja tarvitsevien väestöryhmien palvelut, kuten vaikkapa mielenterveys- ja päihdepalvelut, Sillanaukee kirjoittaa.
- Maakunta-järjestäjän tuotannosta eriytetty tehtävä on suomalaisessa sote-järjestelmässä uusi, eikä sen mahdollisuuksia vielä hahmoteta. Järjestäjän ensisijainen tehtävä ei ole ylläpitää omaa tuotanto-organisaatiota, vaan huolehtia asukkaiden laadukkaista ja vaikuttavista palveluista kokonaistaloudellisesti järkevällä tavalla.
- Jos sote-uudistus jälleen jäisi tekemättä, tilanne muuttuisi yhä sekavammaksi ja hallitsemattomammaksi. Silloin emme voi turvata kaikille sosiaali- ja terveyspalveluita pohjoismaisen universaalin mallin mukaisesti. Tämän seurauksena siirrytään vakuutuspohjaisiin ratkaisuihin, joissa eriarvoisuus kasvaa, ja hyvinvoinnin ja terveyden hinta nousee.
Päivi Sillanaukee listaa kuusi tosiasiaa uudesta tavasta ajatella sosiaali- ja terveyspalvelujen tulevaisuus.
Lue lisää blogista.