Joka kolmas uusi HIV-tapaus liittyy huumeiden käyttöön
YK:n huumausainetoimikunnan tämänvuotisen kokouksen pääteema oli HIV, joka leviää maailmassa huumeiden ongelmakäyttäjien keskuudessa. Afrikan ulkopuolella noin joka kolmas uusi HIV-tapaus liittyy huumeiden käyttöön, totesi projektisihteeri Toivo Hurme sosiaali- ja terveysministeriöstä Huumeiden vastaisen päivän tiedotustilaisuudessa keskiviikkona Helsingissä.
Venäjällä ja Ukrainassa on noin puolitoista miljoonaa HIV-positiivista henkilöä, joista YK:n aidsohjelman mukaan miltei kaikki ovat saaneet tartunnan viimeisen kymmenen vuoden aikana. Näistä Venäjällä 90% ja Ukrainassa 70% on saanut tartunnan suonensisäisestä huumeiden käytöstä, totesi Hurme.
Entisissä neuvostotasavalloissa sekä Keski-Aasian alueilla huumeiden käyttöön liittyvät HIV-epidemiat ovat kasvussa. Kiinassa UNAIDS arvioi tartunnan saaneita olevan puolitoista miljoonaa, joista noin kaksi kolmasosaa on suonensisäisesti huumeita käyttäviä.
Suomelle kysymys neulojen vaihdosta on tärkeä, koska pelkästään Pietarissa on yli puoli miljoonaa huumeiden käyttäjää, joista tuhannet ovat HIV-positiivisia. Meillä neulojen vaihto on ollut tärkeä keino tartuntojen vähentämisessä. Näin lievennetään myös pelkoa lietsovia näkemyksiä huumeongelmaisista. Kun ongelmakäyttäjien kanssa päästään neulojen vaihdon kautta kontaktiin, pelko heitä kohtaan vähenee. Näin heitä on helpompi ohjata palveluiden pariin.
Tällaista kehitystä Suomen viranomaiset ja kansalaisjärjestöt pyrkivät tukemaan myös Venäjällä. Suomi korosti omassa puheenvuorossaan huumausainetoimikunnassa valtioiden mahdollisuutta käyttää neulojenvaihtoa huumepolitiikan välineenä. YK:n huume- ja rikostoimiston (UNODOC) tulisi tukea jäsenmaita, jotka pyrkivät kehittämään neulojen vaihtoa omassa maassaan. Tämä oli myös EU:n yhteinen linja, korosti Hurme.
EU-maat toimivat YK:n huumetoimikunnassa hyvin yhtenäisesti. Sen sijaan monet Aasian maat ja USA eivät kansainvälisellä tasolla suostu hyväksymään neulojen vaihtoa huumepolitiikan välineeksi. Tämän vuoksi huumausainetoimikunnan tulokset jäivät laihoiksi, koska yhtään neulojen vaihtoa tukevaa päätöslauselmaa ei saatu läpi.
Kansanterveysnäkökulma on kuitenkin huumepolitiikassa mennyt eteenpäin. Ennen kaikkea Latinalaisen Amerikan maat ovat ilahduttavalla tavalla aktivoituneet HIV:n torjuntatyössä. Myös Afrikan maiden puheenvuoroissa alkaa olla paremmin ongelman dynamiikkaa ymmärtävä sävy, arvioi Hurme.
EU:n toimintaohjelmassa tehostetaan valvontaa ja tuetaan naapurimaita
Eurooppa-neuvosto hyväksyi joulukuussa EU:n huumausainestrategian, jolla tähdätään huumeiden ja kysynnän ja tarjonnan vähentämiseen kahden seuraavan nelivuotiskauden aikana. Tavoitteena on vähentää huomattavasti huumeiden käyttöä väestön keskuudessa sekä rajoittaa niiden käytöstä ja kaupasta aiheutuvia sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja, totesi poliisiylitarkasta Reijo Pöyhönen sisäasiainministeriöstä.
Kysynnän vähentämiseen pyritään Pöyhösen mukaan mm. varhaisella puuttumisella, riskikäyttäytymisen tunnistamisella, erilaisilla hoidoilla ja kuntoutuksella sekä terveyshaittojen minimoinnilla. Valvontaviranomaisten toiminnassa pitäisi saada aikaan mitattavissa olevia tuloksia laittoman tuotannon ja kaupan vähentämisessä.
Kansainvälisellä toiminnassa tähdätään valvontaviranomaisten toiminnan tehostamiseen EU-maissa sekä etenkin tuottaja- ja kauttakulkumaissa. Tässä keinoina voidaan käyttää yhteyshenkilötoimintaa sekä koulutusta. Tärkeää kansainvälisessä toiminnassa on myös EU:n yhteisten näkemysten edistäminen sekä EU:n hakija-, ehdokas- ja naapurimaiden tukeminen. Tarkoituksena on myös varmistaa huumekysymysten priorisointi yhteistyösopimuksissa kolmansien maiden kanssa, totesi Pöyhönen.
Strategiaa laadittaessa Suomi piti tärkeänä erityisesti EU:n ja Venäjän välistä yhteistyötä.
Lisätietoja: projektisihteeri Toivo Hurme sosiaali- ja terveysministeriöstä puh: (09) 160 73289 ja poliisiylitarkasta Reijo Pöyhönen sisäasiainministeriöstä puh: (09) 160 42998