Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Johtaja Niemelä vauhdittaa kehitysvammaisten laitosasumisen hajauttamista

Sosiaali- ja terveysministeriö
16.3.2006 7.45
Tiedote -

Sosiaali- ja terveysministeriö on pyytänyt johtaja Markku Niemelää laatimaan ehdotukset toimenpiteistä, joiden avulla kehitysvammaisten laitosasumista voidaan hallitusti hajauttaa. Tavoitteena on kehittää laitosasumisen sijaan yksilöllisempiä asumismuotoja. Selvityshenkilön laatiman toiminta-ohjelman odotetaan valmistuvan syksyllä 2007.

Kehitysvammaisten palvelujärjestelmässä on tapahtunut muutos avopalvelujen suuntaan. Asumispalvelujen tilanne ei kuitenkaan vielä ole tyydyttävä. Suomi on edelleen Pohjoismaiden laitosvaltaisin maa, vaikka kehitysvammalaitosten paikkaluku on vuoden 1995 jälkeen vähentynyt yli 1 000 hengellä. Edelleen noin 10 prosenttia kehitysvammaisista asuu laitoksissa.

Selvityshenkilön tehtävänä onkin ohjata ja tukea kuntia ja kuntayhtymiä kehittämään kehitysvammaisten asumista ja luomaan laitosasumisen tilalle yksilöllisempien asumismuotoja. Työ käynnistyy keväällä 2006 tehtävällä kyselyllä, joka kartoittaa erityishuoltopiirien, kuntien sekä palvelun tuottajien suunnitelmat laitospaikkojen vähentämiseksi.

Lisätietoja:
Johtaja Markku Niemelä, p. 040 304 7001
Ylitarkastaja Aini Kimpimäki, STM, p. (09) 160 74133

Sivun alkuun