Hyppää sisältöön
Media

Informationskampanj uppmanar att tvätta händerna

sosiaali- ja terveysministeriö
Utgivningsdatum 24.7.2009 7.46
Pressmeddelande -

Social- och hälsovårdsministeriet, Institutet för hälsa och välfärd och Rundradion meddelar  

Informationsinslaget på TV påminner om att det bästa sättet att skydda sig själv från influensan är god handhygien. Kom ihåg att tvätta händerna -informationskampanjen börjar fredagen den 24 juli på YLE:s finsk- och svenskspråkiga kanaler. Kampanjen pågår omkring en månad. Social- och hälsovårdsministeriet, Institutet för hälsa och välfärd samt YLE har producerat programmet.

Att tvätta händerna med tvål och vatten är det bästa sättet att skydda sig mot influensa och andra smittsamma sjukdomar. Hosta och nys bortvänd från andra människor i engångsnäsduk eller mot ärmen. Tvätta händerna också efter att du snutit dig och sätt den använda näsduken bland soporna.

Då man har symptom är det skäl att stanna hemma och vid till exempel influensa A(H1N1) räcker det i allmänhet att sköta sig hemma. Vid behov kan man använda värkmedicin främst som febernedsättande medicinering.  

Influensa A(H1N1) sjukdomens allvarsgrad påminner allt mer om säsonginfluensa och största delen av de insjuknade klarar sig utan läkemedels- eller sjukhusvård. Avvikande från en vanlig säsonginfluensa kommer troligen ändå en större andel av befolkningen än normalt att insjukna i influensa A(H1N1) virussjukdom. Enligt uppskattning kommer influensa A(H1N1) att åstadkomma betydande nationalekonomiska kostnader under året.

Kom ihåg att tvätta händerna - informationskampanjen kan ses på SHM:s webbsidor på adressen http://www.stm.fi/sv/influensakampanj  Informationsinslaget finns också på THL:s sidor.

Tilläggsuppgifter:

Informationschef Tero Manninen, SHM, tfn. (09) 160 73893
Informationschef Mika Ojamies, YLE, tfn. (09) 1480 3481
Forskningsprofessor Petri Ruutu, THL, tfn. 020 610 8670


På vår webbplats

Kom ihåg att tvätta händerna - informationskampanjen 

Influensa A(H1N1)  

På andra webbplatser

Svininfluensa - officiellt informationspaket (THL)


Sivun alkuun