Influenssapandemiaharjoitus tänään ja huomenna
Kerroimme tiedotteessamme 18.11.2005 EU:n järjestämästä influenssapandemiaa koskevasta harjoituksesta. Komission pyynnöstä emme antaneet harjoituspäivämääriä julkisuuteen. Nyt komissio on itse julkaissut ne ja antanut kaikille jäsenmaille luvan tehdä samoin.
Harjoitus tapahtuu siis tänään ja huomenna (23. – 24.11.2005). Alla oleva teksti on edellisestä harjoituksesta kertovasta tiedotteesta.
Media ei ole mukana harjoituksessa, eikä kukaan simuloi sitä. Sosiaali- ja terveysministeriön ja Kansanterveyslaitoksen tartuntatautiasiantuntijat eivät voi tänään ja huomenna vastata harjoitusta koskeviin kysymyksiin, koska harjoitustahti on niin nopea. Tiedotamme harjoituksen tuloksista, kunhan harjoitus on sen päätyttyä saatu arvioiduksi ja eri maiden kokemukset ovat tiedossamme.
Sosiaali- ja terveysministeriö johtaa Suomessa tapahtuvaa harjoitusta sekä vastaa harjoituksen edellyttämästä kansainvälisestä yhteistyöstä. Harjoitukseen osallistuvat kaikki ministeriöt.
Harjoitus on ns. kirjoituspöytäharjoitus, jossa testataan maiden pandemiaan varautumisen suunnitelmia ja viranomaisten yhteistyötä sekä maiden sisällä että koko EU:n alueella. Harjoituksessa simuloidaan kahden päivän aikana noin puolen vuoden kuviteltu pandemiajakso.
Suomessa on asetettu pandemiatyöryhmä, jonka tehtävänä on mm. laatia pandemiaan varautumisen kansallinensuunnitelma. Työryhmän määräaika päättyy ensi vuoden helmikuun lopussa. Harjoituksessa testataan jo olemassa olevia varautumissuunnitelmia sekä työryhmän hahmottelemia alustavia toimintalinjoja. Harjoitus tulee hyvään ajankohtaan, koska siitä saadut kokemukset voidaan käyttää hyväksi pandemiaryhmän työssä.
Kaakkois-Aasiassa kaksi vuotta sitten puhjennut lintuinfluenssaepidemia on lisännyt maailmanlaajuisen influenssapandemian uhkaa. Kaikki lintujen influenssavirukset tarttuvat kuitenkin huonosti linnusta ihmiseen, eikä nykyistä vaarallista lintuinfluenssaa aiheuttava viruskaan ole tätä taitoa oppinut. Ei siis voida tietää, syntyykö sen seurauksena koskaan ihmisestä toiseen leviävää influenssapandemiaa. Niitä syntyy kuitenkin aika-ajoin, joten niiden varalta on syytä harjoitella.
Viime vuosisadalla oli kolme influenssapandemiaa: ”espanjantauti” 1918-1919, ”aasialainen” 1957-1958 ja ”hongkongilainen” 1968-1969.