Hyppää sisältöön
Media

Ilmaisun vapautta ei jatkossakaan sensuroida tupakkalailla

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 6.2.2009 8.30
Tiedote -

Julkisuudessa on keskusteltu sosiaali- ja terveysministeriön tupakkatyöryhmän esityksestä ulottaa mainontakielto koskemaan myös tupakoinnin suoraa ja epäsuoraa mainostamista tai edistämistä. Joidenkin tulkintojen mukaan kiellon piiriin laskettaisiin esimerkiksi lehtijuttu, jossa kerrotaan kuvin ja sanoin haastateltavan tupakoivan, ellei juttu olisi muuten yleissävyltään tupakointia vastustava. Tupakkatyöryhmän puheenjohtajan valtiosihteeri Ilkka Oksalan mukaan tällaista esitystä ei ole tehty.

”Työryhmässä keskustelimme useaan otteeseen tupakoinnista esimerkiksi televisiosarjoissa, elokuvissa ja näytelmissä. Jokaisessa keskustelussamme päädyimme yksiselitteisesti sille kannalle, että esimerkiksi Sinkkuelämää tai Mad Men -sarjat sekä Suomisen perhe -elokuvat saavat esittää tupakoivia ihmisiä”, sanoi Oksala.

Valtiosihteeri Oksalan mukaan myös uusia näytelmiä, elokuvia ja tv-sarjoja saa jatkossakin käsikirjoittaa niin, että niissä tupakoidaan. Ilmaisun vapautta ei tältä osin haluta rajoittaa.

”Tupakkamainonta on ollut Suomessa kiellettyä vuodesta 1976 ja nyt on tarkoitus vain varmistaa, että kyseistä kieltoa ei rikota sitä kiertämällä. Ei voi olla niin, että elokuvaa ennen ei tupakkatuotemerkkejä saa mainostaa, mutta itse elokuvassa tuotemerkin mainostaminen olisi täysin vapaata”, arvioi Oksala.

”Mikäli on riski, että valvontaviranomaiset eivät kykene tulkitsemaan kaavailtua pykälää niin kuin se työryhmässä on tarkoitettu, sitä ei säädetä ollenkaan”, toteaa valtiosihteeri Oksala.

Tupakkapoliittisia lakimuutoksia ja toimia valmisteleva työryhmä luovutti joulukuussa ehdotuksensa peruspalveluministeri Paula Risikolle. Työryhmän esitys on ollut lausuntokierroksella. Esitys tupakkalainsäädännön uudistamisesta on tarkoitus viedä eduskuntaan kevätistuntokaudella 2009.

Työryhmän raportti on luettavissa ministeriön verkkosivuilla www.stm.fi

Lisätietoja:

valtiosihteeri Ilkka Oksala, puh. 050 301 8590

Sivun alkuun