Huumeiden kysyntä ja tarjonta tasaantumassa
Maailman huumetilanteessa on nähtävissä tasaantumisen merkkejä. Esimerkiksi koka-pensaiden viljely Andeilla ja kokaiinin kysyntä Yhdysvaltain markkinoilla on vähentynyt. Myös amfetamiinien ja ekstaasin tuotanto ja käyttö ovat vähentyneet sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Kannabiksen tuotannon kasvusuuntaus on kääntynyt laskuun. Tiedot ilmenevät YK: n huumausainetoimikunnan vuosiraportista (World Drug Report 2007), joka julkistettiin kansainvälisenä huumeiden vastaisena päivänä 26. kesäkuuta.
Kokaiinin käyttö lisääntyy Euroopassa
Kaikilta osin tilanne ei kuitenkaan ole tasoittunut. Kokaiinin käyttäjien määrä Euroopassa on historiallisen korkea. Vuonna 2006 lähes 4 miljoonaa ilmoitti käyttäneensä kokaiinia viimeisen vuoden aikana.
- Suomeen kokaiini ei ole vielä rantautunut, erikoissuunnittelija Ari Virtanen Stakesista toteaa. Uutena muoti-ilmiönä kokaiini saattaa kuitenkin olla yksi tulevien vuosien uhkakuvista. YK varoittaa myös mahdollisten uusien muotihuumeiden ilmaantumisesta markkinoille.
Opiaattien käyttö lisääntyy Itä-Euroopassa
YK:n tilastojen mukaan opiaattien tuotanto on lisääntynyt Afganistanissa. Tämä on lisännyt opiaattien käyttöä Suomen lähialueilla. Myös Itä-Euroopassa kysyntä on kasvanut. Länsi- ja Keski-Euroopassa opiaattien kysyntä on ollut tasaista tai jopa laskevaa. Kaikkiaan noin 3,8 miljoonaa eurooppalaista on käyttänyt opiaatteja viimeisen vuoden aikana.
Kehitys on ongelmallinen Suomessa, sillä heroiinin tuonti lähialueille on selvästi lisääntynyt ja samalla myös pistoskäytön aiheuttamat tartuntataudit. HIV-tartunnat sekä Venäjällä että Virossa aiheuttavat riskin ilmiön leviämiselle myös Suomeen. Uusien, etenkin kokemattomien käyttäjien heroiinikokeilut nostavat myrkytyskuolemien riskejä. - Tartuntatautien torjunnassa meidän on tehtävä yhteistyötä lähialueiden kanssa, Virtanen painottaa.
Kaiken kaikkiaan Suomen huumausainetilanne on tällä hetkellä tyydyttävä: Käyttö on vakiintunut ja nuorten osalta jopa vähenemässä. Tämä vaikuttaa myös ongelmakäytön tasoon. Huumerikollisuudessa, tartuntataudeissa tai huumekuolemissa ei näy kasvua. Tulevaisuudessa uhkat liittyvät etenkin lähialueiden tilanteeseen sekä alkoholin ja huumeiden sekakäytön riskeihin.
Huumeita kokeilee vuosittain 200 miljoonaa henkilöä
YK:n arvioin mukaan huumeita kokeilee vuosittain noin 4,8 prosenttia aikuisväestöstä. Kuukausittain huumausaineita käyttää 2,6 prosenttia väestöstä. Näistä ongelmakäyttäjien osuus on noin 0,6 prosenttia. Maailmassa on siis yli 200 miljoonaa huumeiden kokeilijaa, 110 miljoonaa henkilöä, jotka käyttävät kuukausittain huumeita sekä 25 miljoonaa ongelmakäyttäjää. Kannabiksen vuosittaisia kokeilijoita on noin 159 miljoonaa, amfetamiinien käyttäjiä 25 miljoonaa, ekstaasin käyttäjiä 9 miljoonaa, kokaiinin käyttäjiä 14 miljoonaa ja heroiinin käyttäjiä 11 miljoonaa. Ongelmakäyttäjistä hoidossa on alle 20 prosenttia. Keskeiset ongelmapäihteet ovat Yhdysvalloissa kokaiini ja kannabis, Oseaniassa ja Euroopassa opiaatit ja kannabis, Etelä-Amerikassa kokaiini, Afrikassa kannabis sekä Aasiassa opiaatit.
Huumekaupassa liikkuu arvioilta 322 miljardia dollaria
YK:n raportti nostaa esiin kansainvälisen rikollisuuden yhteydet huumekauppaan. Etelä-Amerikasta peräisin olevan kokaiinin kauppareitit Yhdysvaltoihin kulkevat Keski-Amerikan ja Meksikon kautta. Euroopan suuntaan huomattavat reitit kulkevat Karibian ja Brasilian kautta. Opiaatteja kuljetetaan Keski-Aasian kautta Venäjän alueelle. Erityisesti suuret takavarikot osoittavat yhteydet järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Kaikkiaan huumekaupassa arvioidaan liikkuvan 322 miljardia dollaria. Tämä on esimerkiksi ihmiskauppaan verrattuna 10-kertainen määrä.
- Huumeiden viljely ja kauppa aiheuttavat korruptiota ja epävakaata kehitystä. Huumeiden tuottajavaltioita voidaankin avustaa ennen kaikkea laillisuuskehitystä tukemalla. Huumeiden tuotanto on riippuvaista huumeiden kysynnästä, joten paljon on tehtävä myös ehkäisevän työn ja hoidon osalta, sekä uusien käyttötrendien varhaisen vaiheen ehkäisyssä, Virtanen toteaa.
Lisätietoja:
erikoissuunnittelija Ari Virtanen, Stakes, puh. (09) 3967 2378, 040-849 8299
projektisuunnittelija Elina Kotovirta, STM, puh. (09) 160 73289, 050 354 7166