HIV-tartunnat lisääntyneet merkittävästi Suomessa
HIV-tartunnat ovat lisääntyneet Suomessa merkittävästi 2000-luvulla. Erityisesti seksivälitteiset HIV-tartunnat ovat lisääntyneet, kun taas ruiskuhuumeiden käyttäjien ryhmässä tilanne näyttää rauhalliselta. Jos nykyinen trendi jatkuu, seksiin liittyvien vuosittaisten uusien tartuntojen määrä on vähintään kaksinkertainen tämän vuoden lopussa verrattuna tartuntojen määrään viisi vuotta sitten, ja edellisvuoteenkin verrattuna lisäys on merkittävä. Vuonna 2001 seksivälitteisiä tartuntoja todettiin 53, tämän vuoden loppuun mennessä todetaan arviolta yli sata tartuntaa. Vaikka HIV-infektiota osataan nykyään hoitaa entistä paremmin, se on kuitenkin hankala ja elämää monella tavalla rajoittava tauti. Siksi HIVin ehkäisyyn tulisi panostaa pitkäjänteisesti.
Miehet, HIV ja matkailu
Miesten keskuudessa matkailuun liittyvät tartunnat ovat lisääntyneet eniten, mutta myös Suomessa saatujen tartuntojen määrä on kasvanut. Tartuntoja saadaan eniten Thaimaassa, mutta viime vuosien aikana lähialueillamme saatujen tartuntojen määrä on noussut. Venäjällä ja Baltian maissa saadut tartunnat voivat lähivuosina ylittää Suomessa saatujen tartuntojen määrän. Tartunnan saaneen ikä tartunnan toteamisen aikaan on varsin korkea, noin 40 vuotta. Suomalaisten naisten seksin välityksellä saadut tartunnat eivät näytä samassa määrin lisääntyneen.
Myös keski-ikäisten homo- ja biseksuaalisten miesten tartunnat ovat lisääntyneet. Kansanterveyslaitoksen tänä vuonna tekemän anonyymin esiintyvyystutkimuksen mukaan homo- ja biseksuaalisten miesten ryhmässä 4,6 prosentilla miehistä oli HIV-tartunta; se on yleisempi kuin ruiskuhuumeiden käyttäjillä. Tutkimuksessa olleista positiivisista miehistä neljäsosa ei tiennyt tartunnastaan. Tartunnan saaneiden keski-ikä tartunnan toteamisen hetkellä on noussut; vuonna 2001 se oli 33 vuotta, vuonna 2005 jo 40 vuotta.
Nuorilla todettu toistaiseksi vähän HIV-tartuntoja
Alle 25-vuotiailla on Suomessa todettu vähän seksiin liittyviä HIV-tartuntoja. Kuitenkin klamydia- ja kondyloomatartunnat ovat nuorilla yleisiä, mikä viittaa siihen, että kondomia ei käytetä riittävästi. Nuorten hakeutumisesta HIV-testeihin on erittäin vähän tietoa saatavilla. Tartuntoja saattaa olla enemmän kuin on tiedossa.
Ruiskuhuumeiden käyttäjien epidemian nopea kasvu katkaistu
Vuonna 1998 puhjennut uhkaava epidemia ruiskuhuumeiden käyttäjien keskuudessa on tällä hetkellä saatu kuriin. Kiitos kuuluu tehokkaalle terveysneuvontapisteverkostolle. Neuvontapisteissä käytetyt neulat ja ruiskut voi vaihtaa puhtaisiin samalla kun asiakkaat saavat terveydenhuollon palveluja ja neuvontaa tartuntatautien ehkäisemiseksi.
Maahanmuuttajien HIV-tapausten merkitys
Maahanmuuttajien tartunnat kuvastavat lisääntynyttä maahanmuuttoa alueilta, joilla HIV on hyvin yleinen. Tällä on merkitystä lähinnä maahanmuuttajien omille yhteisöille, ja vaikutus suomalaiseen alkuperäisväestöön on merkittävä vasta pidemmän ajan kuluttua.
Johtopäätöksiä
Lisääntynyt riskinotto, tehokkaan lääkehoidon kautta saavutettu tartunnan saaneiden määrän kasvaminen ja lähialueiden vakavat HIV-epidemiat luovat tilanteen, jossa tartunnan mahdollisuus suojaamattoman seksin yhteydessä on suomalaisilla entistä suurempi.
Ellei HIV-tartuntojen ehkäisyyn panosteta sekä kohderyhmille suunnatulla viestinnällä että yleistä HIV-tietoisuutta parantamalla, Suomessa voidaan lähivuosina joutua tottumaan useiden satojen uusien tartuntojen vuosivauhtiin. Yleisen tiedottamisen lisäksi tarvitaan kohdennettua viestintää sellaisille ryhmille, joissa tartunnat ovat lisääntyneet.
Tartunnan saaneiden keski-iän nousu joissakin ryhmissä voi olla oire siitä, että testiin hakeutumisen kynnys on noussut. Vastauksen nopeasti antavien pikatestien käyttöä tulisi laajentaa, ja kotona itse tehtävien testien käyttöönottamista tutkia. Terveydenhuollossa on mahdollisuus maksuttomaan testaukseen, mutta nimettömyyden toteuttaminen on käytännössä monessa tapauksessa vaikeaa. Myös Aids-tukikeskuksissa on mahdollisuus maksuttomaan ja anonyymiin testiin.
Lisätietoja:
Lääkintöneuvos Merja Saarinen, STM, puh. (09) 160 74030
HIV-yksikön johtaja Mika Salminen, KTL, puh. (09) 474 48454