Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Hannu Säävälästä vuoden isä 2006

Sosiaali- ja terveysministeriö
11.11.2006 12.57
Tiedote -

Oululainen psykiatri ja perheterapeutti Hannu Säävälä on vastaanottanut ensimmäisen Vuoden Isä -palkinnon lauantaina 11.11.2006 Helsingin Säätytalolla. Ensimmäisen Vuoden Isän palkitsi sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen. Jatkossa palkinnon luovuttavat vuorovuosina sosiaali- ja terveysministeri ja peruspalveluministeri isänpäivänä tai juuri sitä ennen. Vuoden Isä -palkinnon suojelija on tohtori Pentti Arajärvi.

Hannu Säävälä on tarkastellut isyyttä monesta näkökulmasta. Hän on paneutunut lapsiperheiden arkeen työssään terapeuttina ja pedagogina. Hän on ollut mukana perustamassa Suomen ensimmäistä isyysneuvolaa Ouluun. Isille tarkoitetut isäryhmät ovat toimineet siellä yhteistyössä oululaisten neuvoloiden kanssa ja ne ovat tarjonneet isille mahdollisuuden keskustella isyydestä ja näkökulman siihen, miten olla ja viettää aikaa lapsen kanssa.

Säävälä on yksi Lapsi 2000 ry:n isyyspakkaukseen kuuluvan Isän Kirjan kirjoittajista. Kirjassa on käsitelty kattavasti mm. parisuhdetta, hoivaa ja hellyyttä, leikkejä, vauvan vaivoja, liikenneturvallisuutta jne.

Hannu Säävälä on käynnistänyt Oulussa myös mieskaveri-toimintaa lapsille, joilla ei jokapäiväisessä elämässään ole kokemusta miesten maailmasta tai joilla ei ole pysyvää suhdetta biologiseen isäänsä. Näille lapsille järjestetään kaveriksi aikuinen, joka viettää lapsen kanssa aikaa esimerkiksi viemällä häntä harrastuksiin.

Hannu Säävälä on toiminut aktiivisesti oululaisissa miesryhmissä. Hän ontehnyt vuosia väkivallan vastaista työtä.

Hannu Säävälä on koulutukseltaan lääketieteen tohtori. Hän on tutkinut mm. isä-poikasuhdetta ja väitellyt aiheesta. Säävälällä on kaksi lasta, toinen 10- ja toinen 4-vuotias.

Säävälä on saanut tasa-arvoasiain neuvottelukunnan Miehen työ -palkinnon vuonna 2000, jolloin palkinnon teemana oli isyys.

Taustaa

Isän rooli on nostettu korostetusti esiin perhepolitiikassa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa viime vuosina. Myös lainsäädäntöuudistusten avulla on haluttu tukea isän mahdollisuutta osallistua perheen ja lasten arkeen.

Vuoden Isä -palkinnolla halutaan kiinnittää huomiota isän merkitykseen ja rooliin vanhempana. Lapsilla on oikeus molempiin vanhempiin ja molemmilla vanhemmilla on yhtäläinen oikeus olla mukana lapsen kasvussa.

Palkinnolla halutaan myös vaikuttaa yleiseen ajattelutapaan niin, että se muuttuisi isyydelle myönteiseksi ja tukisi isien nykyistä laajempaa osallistumista perheen ja lasten arkeen.

Vuoden Isä -palkinto jaetaan henkilölle, joka on edistänyt omalla esimerkillään isyyttä ja lisännyt näin sen arvostusta tai toiminut yhteiskunnassa hyvän isyyden puolestapuhujana ja muuttanut näin asenteita myönteiseksi isyydelle ja isän vahvemmalle roolille perheen arjessa. Palkinto voidaan jakaa yhdelle tai useammalle henkilölle.

Vuoden Isä -ehdokkaat arvioidaan ryhmässä, jossa ovat mukana sosiaali- ja terveysministeriö, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Lastensuojelun keskusliitto, Väestöliitto, Miessakit ry sekä Nytkis ry. Päätöksen palkinnon saajasta tekee sosiaali- ja terveysministeri tai peruspalveluministeri.

Haastattelut:
Hannu Säävälä, [email protected], puh. 040 537 3242 (haastattelut parhaiten perjantaina 10.11. kello 9 - 13.30 välillä).
tiedottaja Seniha Cihangir, [email protected], puh. (09) 160 774119, 050 358 6983

Lisätietoja:  
erityisavustaja Kimmo Norrmén, [email protected], puh. (09) 160 73754, 040 722 6857

Sivun alkuun