Hallitukselta esitys työeläkkeiden pohjaosakorvauksista
Yli 114 000 eläkeläisen työeläkettä korotetaan kansan- ja työeläkkeen kaksinkertaisen yhteensovituksen takia. Hallitus päätti torstaina 2. toukokuuta esittää, että tasavallan presidentti antaisi asiaan liittyvän lakiesityksen eduskunnalle. Hallitus sopi pohjaosakorvauksista ja niissä käytettävistä periaatteista joulukuussa 2001.
On tärkeää, että eläkeläisten kokema epäoikeudenmukaisuus saadaan viimeinkin korjattua. Eläkepoliittisesti kyse on yksittäisen epäkohdan korjaamisesta, korostaa sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho. Korvaus liitetään nimenomaan osaksi työeläkettä. Kansaneläkejärjestelmään ei tässä yhteydessä puututa. Se kylläkin turvataan, etteivät kansaneläke tai eläkkeensaajan asumistuki pienene korvauksen johdosta. Pohjaosakorvausta ei kenenkään tarvitse erikseen hakea, vaan se lasketaan automaattisesti viran puolesta. Päätökseen on myös mahdollisuus hakea muutosta. Esimerkkejä pohjakorvausosan laskemisesta (pdf)
Työeläkkeeseen tuleva korotus olisi suuruudeltaan 5 - 50 euroa kuukaudessa henkilön työeläkkeen tasosta riippuen. Korotusta alettaisiin maksaa syksystä 2003 alkaen. Pohjaosakorvaus koskisi sekä julkisen että yksityisen puolen työeläkkeitä. Korvaukseen olisivat oikeutettuja ne eläkkeensaajat, joiden työeläkettä on ensin vähennetty kansaneläkkeen pohjaosan takia ja joilta on sittemmin poistettu myös maksussa ollut kansaneläkkeen pohjaosa. Ehtona on, että eläkkeen maksu on alkanut 1.7.1975 - 31.12.1995 välisenä aikana.
Korjauksen suuruus määräytyy keskimääräisen laskentakaavan perusteella. Näin ollen osa eläkkeensaajista saa todellista menetystä hieman suuremman korvauksen. Mikäli tarkka rahamäärä laskettaisiin jokaisen eläkkeensaajan kohdalla erikseen, aiheuttaisi tämä erittäin suuren työmäärän ja suuret kustannukset viranomaisille ja työeläkelaitoksille sekä hidastaisi uusien eläkehakemusten käsittelyä. Vanhemmista julkisen puolen työeläkkeistä ei lisäksi ole olemassa kattavia rekisteritietoja.
Nyt esitettävän kompensaation taustalla ovat kansan- ja työeläkkeiden yhteensovitussäännöt, jotka vuonna 1996 tehdyn muutoksen seurauksena aiheuttivat osalle työeläkkeen saajista kaksinkertaisen eläkkeiden yhteensovituksen. Ensimmäisessä yhteensovituksessa ennen vuotta 1996 - jolloin kaikille työeläkkeen saajille maksettiin myös kansaneläkkeen pohjaosaa - käytössä ollut ns. pohjaosavähennys pienensi maksuun tullutta työeläkettä, koska muutoin eläke yhdessä pohjaosan kanssa olisi ollut enemmän kuin laissa sallittu 60 tai 66 prosenttia eläkepalkasta. Vuonna 1996 tehdyn lakimuutoksen jälkeen myös kansaneläkkeen pohjaosa lakkautettiin asteittain. Eläkkeensaajat ovat kokeneet vääräksi sen, että heidän työeläkkeessään jo poistetun pohjaosan vaikutus on jäänyt työeläkettä alentavaksi.
Kompensaatiosta arvioidaan aiheutuvan aluksi noin 50 miljoonan euron vuosittaiset lisämenot eläkkeisiin. Kustannukset supistuisivat vähitellen niin, että vuonna 2015 menolisäys olisi 32 miljoonaa euroa, vuonna 2020 enää 20 miljoonaa euroa ja vuonna 2040 kaksi miljoonaa euroa. Kompensaatio aiheuttaa työeläkemaksuun korotuspaineita.
Lisätietoja:
Apulaisosastopäällikkö Tuulikki Haikarainen, STM p. 09-160 3865
Neuvotteleva virkamies Ismo Suksi, STM p. 09-160 73134