Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Fimean alueellistaminen selvitetään

Sosiaali- ja terveysministeriö
9.4.2015 12.17
Tiedote

Tiedotteen neljänteen kappaleeseen on lisätty kolmas virke 10.4. klo 8.53.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on tilannut selvityksen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean alueellistamisen etenemisestä. Selvityksen tekevät Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja, professori Juha Kinnunen ja Aalto-yliopiston laskentatoimen professori Teemu Malmi 15. kesäkuuta mennessä. Tilanteen puolueeton arviointi on tarpeen, koska sekä Fimean sisällä Kuopiossa että alueen tiedotusvälineissä on epäilty, ettei alueellistaminen toteudu suunnitelmien mukaisesti ja sovitussa aikataulussa.

Fimea perustettiin vuonna 2009, jolloin STM päätti Fimean siirtymisestä Kuopioon vuoden 2014 elokuuhun mennessä. Vuonna 2012 STM pidensi siirtymisaikaa vuoden 2018 loppuun turvatakseen Fimean toiminnan jatkuvuuden ja lääketurvallisuuden säilymisen. Fimean henkilöstön muuttohalukkuus Kuopioon oli ollut erittäin vähäistä, ja tässä vaiheessa Fimeasta oli irtisanoutunut alueellistamispäätöksen seurauksena noin 70 henkilöä. Alkuperäisen siirtymissuunnitelman toteuttaminen olisi johtanut lisäksi noin 80 lääkealan asiantuntijan irtisanomiseen.

Professorit Kinnunen ja Malmi selvittävät, miten Fimean alueellistaminen on edennyt, miten alueellistaminen vaikuttaa Fimean kykyyn hoitaa tehtäväänsä sekä mitä mahdollisuuksia ja erilaisia vaihtoehtoja Fimealla on toteuttaa alueellistamispäätöksen tavoitteet.

Siirtyminen päätettiin toteuttaa hyödyntäen henkilöstön vaihtuvuutta, vapaaehtoisia siirtymisiä ja perustamalla uusia virkoja Kuopioon. Kaikki avoimeksi tulevat virat siirretään ja uudet virat perustetaan Kuopioon. Kaikki virat sijoitetaan Kuopioon viimeistään vuoden 2018 loppuun mennessä. Tavoitteena on, ettei henkilöstöä jouduta irtisanomaan alueellistamisen vuoksi. Tällä hetkellä Fimean henkilöstöstä 59 henkilöä työskentelee Kuopiossa. Helsingissä työskentelee 162 fimealaista, näistä 20 henkilöä laboratoriossa, jota alueellistaminen ei koske, ja Turussa 6.

"Henkilöstön pakkomuutto Kuopioon ei ollut mukana alkuperäisen alueellistamispäätöksen toimenpiteissä, enkä usko, että sellainen päätös olisi nytkään oikea tapa varmistaa Fimean korkeatasoinen asiantuntemus. Asian ympärillä käytävä keskustelu vaatii kuitenkin asian selvittämistä, jotta Fimean henkilöstö saa työrauhan ja voi keskittyä tärkeään tehtäväänsä lääketurvallisuuden varmistajana", sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty sanoo.

Lisätietoja

kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee, p. 02951 63356, [email protected]
erityisavustaja Ville Sipiläinen, p. 040 7611 558, [email protected]Sivun alkuun