Hyppää sisältöön
Media

Ey-tuomioistuimen kannanotto liikennevakuutuskorvausten rajoittamiseen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 30.6.2005 14.00
Tiedote -

Onnettomuusajoneuvon matkustajan liikennevakuutuksesta saamaa korvausta voidaan rajoittaa, mikäli matkustaja on itse myötävaikuttanut vahingon syntymiseen, mutta ainoastaan poikkeuksellisissa olosuhteissa ja tapauskohtaisen arvioinnin perusteella. Euroopan yhteisöjen tuomioistuin antoi liikennevakuutuskorvauksia koskevan tuomionsa asiassa C-537/03 torstaina 30. kesäkuuta.

Kyseessä on Suomen korkeimman oikeuden esittämä ennakkoratkaisupyyntö oikeudenkäynnissä, joka koskee ajoneuvon pakollisesta liikennevakuutuksesta maksettavia korvauksia.

Tuomion taustalla on tapaus, jossa onnettomuusajoneuvon kuljettaja oli alkoholin vaikutuksen alainen, ja matkustajat nousivat kyytiin tästä tietoisina. Tapauksen oikeuskäsittelyssä matkustajilta evättiin oikeus saada liikennevakuutuslain perusteella korvauksia vakuutusyhtiöltä.

Kanteen nostaneet henkilöt ovat katsoneet, että täysi korvaus on myös tällaisessa tilanteessa maksettava, koska yhteisön liikennevakuutusdirektiivien mukaan pakollisen liikennevakuutuksen on katettava ajoneuvon käytöstä kaikille matkustajille aiheutuneet henkilövahingot.

Korkein oikeus tulee asiaa koskevassa ratkaisussaan ottamaan huomioon EY-tuomioistuimen kannan. Sosiaali- ja terveysministeriö aikoo pohtia Suomen liikennevakuutussäädösten mahdollista muutostarvetta meneillään olevan liikennevakuutusjärjestelmän uudistuksen yhteydessä.

Ey-tuomioistuimen suomenkielinen tiedote:
http://www.curia.eu.int/fi/actu/communiques/cp05/aff/cp050061fi.pdf

Lisätietoja:

Apulaisosastopäällikkö Katriina Lehtipuro, STM p. 09-1607 3878 tai ylitarkastaja Noora Gullstén, STM p. 09-1607 3879 (liikennevakuutus)

EU-tuomioistuinasioiden johtaja Tuula Pynnä, UM, p. 09-1605 5709 (tuomioistuinprosessiin liittyvät asiat)

Sivun alkuun