Euroopan neuvosto uudisti vammaispolitiikkaansa
Euroopan neuvoston ministerikomitea hyväksyi huhtikuussa 2006 uuden vammaispoliittisen ohjelman vuosille 2006-2015, joka korvasi vuonna 1991 hyväksyttyä ohjelmaa. Ohjelman laatiminen perustuu ministerikokouksen vuonna 2003 hyväksyttyyn Malagan vammaispoliittiseen julistukseen ”Kohti täyttä osallistumista kansalaisina”. Ohjelman tarkoituksena on auttaa jäsenmaita tulevaisuuden vammaispolitiikan kehittämisessä ja toteuttamisessa. Ohjelmaa voidaan hyödyntää sekä valtakunnallisessa että paikallisessa suunnittelussa ja päätöksenteossa. Toimintaohjelman toivotaan toimivan hyödyllisenä innoituksen lähteenä myös yksityisille yrityksille, kansalaisjärjestöille ja muille kansainvälisille organisaatioille.
Tavoitteena parempi elämä Euroopan vammaisille
Ohjelman tavoitteena on luoda vammaistyölle kehykset, jotka ovat joustavat ja mukautuvat maakohtaisiin olosuhteisiin. Ohjelma on luonteeltaan jäsenmaille suunnattu suositus. Sen lähtökohtina ovat syrjinnänvastainen ja ihmisoikeuksia turvaava työ, jolla lisätään vammaisten henkilöiden itsenäisyyttä ja valinnanvapautta, parannetaan heidän elämänlaatuaan sekä lisätään tietoisuutta vammaisuudesta osana ihmisten monimuotoisuutta.
Vammaispoliittisen toimintaohjelman tärkein tavoite on toimia käytännön työvälineenä, jonka avulla kehitetään ja pannaan toimeen toteuttamiskelpoisia strategioita. Strategian avulla saadaan aikaan vammaisten henkilöiden täysiosallistuminen yhteiskunnassa sekä lopulta vammaisnäkökulman valtavirtaistaminen jäsenvaltioiden kaikkien alojen politiikkaan.
Ohjelma on jaettu 15 toimintalinjaan ja se kattaa vammaisen ihmisen elämän keskeiset osa-alueet.
Toimintalinjat ovat seuraavat:
- Poliittiseen ja julkiseen elämään osallistuminen
- Kulttuurielämään osallistuminen
- Tieto ja viestintä
- Koulutus
- Työllistyminen, ammatinvalinnanohjaus ja ammattikoulutus
- Rakennettu ympäristö
- Liikkuminen
- Elämä yhteisön jäsenenä
- Terveydenhuolto
- Kuntoutus
- Sosiaalinen suojelu
- Oikeusturva
- Väkivallalta ja hyväksikäytöltä suojeleminen
- Tutkimus ja kehittäminen
- Tietoisuuden lisääminen
Vammaisuuden erityisryhmät nostettu keskiöön
Ohjelmassa on myös tunnistettu sellaiset vammaisväestöön kuuluvat ryhmät, jotka kohtaavat erityisiä esteitä tai kaksinkertaista syrjintää. Vammaiset naiset ja tytöt, paljon tukea tarvitsevat vammaiset henkilöt, vammaiset lapset ja nuoret, ikääntyvät vammaiset, vähemmistöryhmiin kuuluvat vammaiset kansalaiset ja vammaiset maahanmuuttajat ovat kaikki suuremmassa syrjäytymisvaarassa ja osallistuvat yleensä vähemmän yhteiskunnan toimintaan kuin muut vammaiset.
Ohjelman toimeenpano ja seuranta
Vammaispolitiikan toteuttaminen on jäsenmaiden hallitusten vastuulla. Jäsenvaltioiden tulisi aluksi arvioida olemassa oleva politiikkansa suhteessa Euroopan neuvoston ohjelmaan ja selvittää, mikä alue on hyvin kehittynyt ja missä on vielä kehitettävää. Arvioinnin pohjalta olisi täsmennettävä kansallisen vammaispolitiikan suuntaa suosituksen mukaiseksi ja valittava tärkeimmät kehittämiskohteet.
Euroopan neuvosto on parhaillaan asettamassa seurantaryhmän (European Co-ordination Forum for the Council of Europe Disability Action Plan 2006-2015), jonka tehtävänä on huolehtia ohjelman seurannasta ja hyvien käytäntöjen levittämisestä Euroopan tasolla.
Suomi toimii aktiivisesti
Hallitus antoi ensimmäisen vammaispoliittisen selontekonsa Eduskunnalle keväällä 2006. Selonteossa hallitus arvioi nykyisen vammaispolitiikan vahvuuksia ja haasteita sekä esittää ratkaisuja sen kehittämiseksi ja uudistamiseksi. Selonteon myötä Suomi on jo toteuttanut Euroopan neuvoston vammaispoliittiseen ohjelmaan liittyvän ensimmäisen tehtävän eli suorittanut tilannearvion.
Euroopan neuvosto on vuonna 1949 perustettu hallitustenvälinen järjestö. Euroopan neuvoston jäsenmaita on 46. Suomi liittyi järjestön jäseneksi vuonna 1989. Euroopan neuvoston päämaja sijaitsee Strasbourgissa, Ranskassa.
Euroopan neuvosto pyrkii edistämään jäsenmaidensa yhtenäisyyttä, suojelemaan ihmisoikeuksia ja moniarvoista demokratiaa, parantamaan elinolosuhteita sekä edistämään inhimillisiä arvoja. Euroopan neuvostossa on laadittu jäsenmaita sitova yleissopimuksia eri aloilta sekä jäsenmaiden politiikkaa ohjaavia suosituksia.
Lisätietoja
Euroopan neuvoston vammaispoliittinen ohjelma on saatavissa suomenkielisenä ministeriön kotisivulta osoitteessa www.stm.fi >julkaisut. (Euroopan neuvoston vammaispoliittinen ohjelma. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2006:18). Sitä voi myös tilata Yliopistopaino Kustannuksesta, puh (09) 7010 2363 tai [email protected] hintaan 14 euroa.
Alkuperäinen asiakirja löytyy englanniksi ja ranskaksi Euroopan neuvoston kotisivulta osoitteessa www.coe.int. (etsi Rec (2006)5).
Valtioneuvoston selonteko vammaispolitiikasta 2006 (STM.n julkaisuja 9/10/11) löytyy suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi osoitteesta www.stm.fi >julkaisut. Julkaisuja voi ostaa myös Yliopistopaino Kustannuksesta.
Lisätietoja antavat:
neuvotteleva virkamies Viveca Arrhenius, puh (09) 160 74135
ylitarkastaja Aini Kimpimäki, (09) 160 74133