Hyppää sisältöön
Media

EU:n työterveys- ja työturvallisuuskampanja tuo "Keveyttä työhön"

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 7.6.2007 9.00
Tiedote -

Euroopan työterveys- ja työturvallisuuskampanjan tämän vuoden teemana on “Keveyttä työhön“. Tavoitteena on tuki- ja liikuntaelinten kuormituksesta johtuvien sairauksien vähentäminen. Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä avasi kampanjan torstaina 7. kesäkuuta Helsingissä. Skanskan työterveystiimi ja rakennustyöntekijät johdattivat Esplanadin puistossa yleisön taukoliikuntaan. EU:n työterveys- ja turvallisuuskampanjaa vietetään nyt kahdeksatta kertaa.

Raskaita taakkoja kantavien tai siirtävien työntekijöiden määrä on laskenut viime aikoina, Tästä huolimatta tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat EU:n yleisin työperäinen vaiva. Lähes neljännes kaikista jäsenmaiden työntekijöistä kärsii selkäkivuista. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat suurin syy ennenaikaisiin työkyvyttömyyseläkkeisiin. Vuosittain Suomessa todetaan vähän alle 5 000 uutta ammattitautia, joista noin 30 % on tuki- ja liikuntaelinsairauksia.

Työpaikat ovat avainasemassa

Työkuormitukseen liittyvien riskien torjumiseksi työpaikoilla sovelletaan ergonomiaa työhön, työympäristöön ja työoloihin. Päävastuu työolojen kehittämissä on työpaikoilla. Kolmikantayhteistyön merkitys myös tuki- ja liikuntaelinten terveyden edistämisessä on tärkeää. Jokaisella työelämässä mukana olevalla on oikeus ja velvollisuus ehkäistä tuki- ja liikuntaelinten sairauksia. Työ itsessään eiole riski terveydelle, kunhan kuormitus on sovitettu oikein. Työelämän laadullinen kehittäminen mukaan lukien työterveys ja -turvallisuus on yksi Suomen tulevaisuuden menestymisen kulmakivistä.

Linjaukset ja lainsäädäntö ovat kunnossa

Työterveyttä - ja työturvallisuutta koskeva lainsäädäntö on vastikäänuusittu. Uudistuksissa painotetaan ehkäisyn tärkeyttä. Tavoitteena on hyvien käytäntöjen, terveellisten ja turvallisten työtapojen ja -olojen sekä työkyvyn ylläpitämistä tukevien toimien vakiinnuttamiseen kaikilla työpaikoilla. Myös EU:n komissio painottaa vuosien 2007-2012 työterveys- ja työturvallisuusstrategiassa tuki- ja liikuntaelimistöön liittyvien riskien ehkäisyä. Tähän liittyy mm.ergonomiadirektiivin valmistelu, jossa myös suomalaiset asiantuntijat ovat mukana.

Työperäisten tuki- ja liikuntaelinsairauksien ehkäisy on työsuojelupiirien toiminnassa keskeinen painoalue. Työsuojeluviranomaiset toteuttavat oman tiedotus- ja tarkastuskampanjan, joka suunnataan kuljetus-, hoito- ja hoiva-aloille.

Lisätietoja antavat:

- ylitarkastaja Hannu Stålhammar, sosiaali- ja terveysministeriö, puh. (09) 160 73108 tai

- ylilääkäri Markku Heliövaara, Suomen TULE ry, puh. (09) 47448773 tai 040 7243152

- varapuheenjohtaja Veli-Matti Tuuri, Suomen Ergonomiayhdistys, puh. 0400 415 870

- vastaava työterveyshoitaja Helena Pekkanen, Skanska Oy, puh. (09) 6152 2011 tai 0400 453 109

Sivun alkuun