EU:n työ- ja sosiaalineuvosto 3. kesäkuuta
Maanantaina 3. kesäkuuta kokoontuvat EU:n työllisyys- ja sosiaaliministerit pyrkivät yleisnäkemykseen EU-maiden välillä liikkuvien henkilöiden sosiaaliturvan koordinaation laajentamisesta. Sosiaaliturvan koordinointia on tarkoitus laajentaa kattamaan EU-maissa työskentelevät muiden kuin EU-maiden kansalaiset. Ministerineuvosto pyrkii yleisnäkemykseen myös sosiaaliturvaa koordinoivan asetuksen 1408/71 uudistamiseen liittyen. Ministerineuvosto hyväksynee asbestialtistukselta suojaavan direktiivin sekä päätöslauselman koskien EU:n uutta työturvallisuus- ja työterveysstrategiaa vuosille 2002-2006. Suomea kokouksessa edustavat sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho sekä työministeri Tarja Filatov.
Sosiaaliturva-asetuksen piiriin uusia etuuksia
EU on tekemässä kokonaisuudistusta myös nykyiseen sosiaaliturvaa koordinoivaan EY-asetukseen 1408/71, joka säätelee työntekijänä EU-maasta toiseen liikkuvan EU-maan kansalaisen sosiaaliturvan määräytymistä. Maanantain neuvostossa annettaneen yleisnäkemys uuden asetuksen alkuosan yleisistä määräyksistä. Tämän jälkeen uudistamistyö etenee eri etuuksia koskeviin erityismääräyksiin.
Sosiaaliturvan koordinaatiolla tarkoitetaan sen varmistamista, etteivät henkilöt EU-maasta toiseen muuttaessaan menetä heille kuuluvia sosiaalietuuksia tai putoa sosiaaliturvajärjestelmien ulkopuolelle, vaan kuuluvat aina jonkin jäsenvaltion sosiaaliturvan piiriin ja heidän ansaitsemansa sosiaaliturva - kuten eläkkeet - "siirtyy mukana" maasta toiseen muutettaessa.
Koordinaation piiriin kuuluvat tällä hetkellä muun muassa eläkkeet, työtapaturma- ja ammattitautietuudet, sairausetuudet ja perhe-etuudet. Uudessa asetuksessa koordinaation piiriin otettaisiin muun muassa isyysetuudet. Ulkopuolelle rajattaisiin edelleen sosiaalihuolto, lääkinnällinen apu sekä sotavammoihin liittyvät etuudet.
Sosiaaliturvan koordinointia laajennetaan
Valmisteilla oleva uusi, asetuksesta 1408/71 erillinen asetus laajentaisi sosiaaliturvan koordinointia myös muiden kuin EU-maiden kansalaisiin, mikäli nämä jo asuvat jossakin jäsenmaassa laillisesti ja ovat kuuluneet jonkin jäsenvaltion sosiaaliturvalainsäädännön piiriin. Uusi asetus kattaisi myös näiden ns. kolmansien maiden kansalaisten perheenjäsenet ja edunsaajat, mikäli he asuvat EU:n alueella. Käytännössä koordinoinnin laajentaminen tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että venäläisen työntekijän Suomessa ansaitsema työeläke siirtyisi tämän mukana Ranskaan.
Taustalla ovat muun muassa EU:n Tampereen Eurooppa-neuvoston linjaukset, joiden mukaan unionin on varmistettava jäsenvaltioidensa alueella laillisesti oleskelevien kolmansien maiden kansalaisten oikeudenmukainen kohtelu suhteessa EU-maiden kansalaisiin. Suomi suhtautuu koordinaation laajentamiseen myönteisesti ja pitää tärkeänä sitä, että yhteisön alueella asuvien kolmansien maiden kansalaisten oikeudet sosiaaliturvaan turvataan heidän liikkuessaan yhteisön alueella.
Neuvoston on tarkoitus päästä kokouksessa yleisnäkemykseen asetuksen yleislinjoista. Muodollinen päätös voidaan tehdä vasta Euroopan parlamentilta saadun lausunnon jälkeen.
Asbestidirektiivistä etsitään sopua
EU-maat pyrkivät pääsemään kokouksessa yhteisymmärrykseen asbestityödirektiivistä, joka säätelee työntekijöiden suojaamista asbestialtistukselta. Vanhentunutta direktiiviä on tarkoitus muuttaa siten, että asbestin käytön kieltoa tiukennettaisiin. Käytännössä asbestityötä voisi enää tehdä purku-, huolto- ja kunnossapitotöissä, joissa työntekijät suojattaisiin henkilökohtaisin suojaimin.
Asbesti aiheuttaa altistuneille työntekijöille mm. keuhkosyöpää ja keuhkopussin syöpää. Vaikka asbestin käyttö on pääosin lopetettu, aiheuttaa aikaisempi vuosikymmenten takainen altistuminen edelleen Euroopassa satoja kuolemantapauksia vuosittain. Asbestin markkinoille saattaminen on kielletty jo aikaisemmin toisella direktiivillä, joka tulee voimaan v. 2005 samaan aikaan kuin nyt käsiteltävän direktiivinkin osalta on suunniteltu.
Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Mari Korhonen, STM p. 09-1607 4434
Apulaisosastopäällikkö Anne Neimala, STM p. 09-1607 3870 (sos.turvan koordinaatio)
Neuvotteleva virkamies Heikki Loppi, STM p. 03-260 8418 (asbesti)