Hyppää sisältöön
Media

EU kampanjoi melun torjumiseksi - Meteli ei vetele!

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 24.10.2005 6.00
Tiedote -

Viikko 43 on työturvallisuusviikko koko EU:ssa. Tämänvuotisella kampanjalla "Stop - meteli ei vetele!" ja ruotsiksi "Bort med bullret!" kiinnitetään huomiota meluhaittojen ehkäisyyn. Melu on ongelma monilla ja monenlaisilla työpaikoilla maataloudessa, rakennuksilla ja teollisuudessa. Mutta siitä kärsivät myös koululuokat, autonkuljettajat, klubi- ja baarityöntekijät, muusikot ja puhelintyöntekijät. Pahimmillaan melu aiheuttaa kuulon menetyksiä. Se on merkittävä tekijä myös stressin ja tapaturmien taustalla.

Työturvallisuusviikko on osa Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston vuosittain järjestettävää viestintäkampanjaa. Euroopan työterveys- ja turvallisuusviikon avausseminaari pidetään Finlandia-talossa maanantaina 24. lokakuuta. Viikon avaa sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Markku Lehto. Suomessa seminaarijärjestelyistä vastaa sosiaali- ja terveysministeriön työsuojeluosasto yhteistyössä Suomen Akustisen Seuran ja Kuulonhuoltoliiton kanssa. Meluhaittojen torjumiseksi tehdään jatkuvasti paljon hyvää yhteistyötä eri työpaikoilla.

Ensi vuoden helmikuussa tulee voimaan EU-direktiivi työntekijöiden suojelemiseksi meluhaitoilta. Siinä päivittäiseksi melualtistumisen rajaksi asetetaan 87 dB(A) sekä vaaditaan, että "melulle altistumisesta aiheutuvat riskit on poistettava niiden syntyvaiheessa tai saatettava mahdollisimman vähäisiksi".

Sivun alkuun