Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Erityistason sairaanhoitoa keskitetään lain avulla

Sosiaali- ja terveysministeriö
21.12.2004 9.20
Tiedote -

Vaativa, erityistason sairaanhoito keskitetään nykyistä tiukemmin ottamalla asiaa koskeva säädös erikoissairaanhoitolakiin. Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella voidaan säätää, mihin terveydenhuollon toimintayksiköihin erityistason sairaanhoito keskitetään. Hallitus esitti lain vahvistamista tiistaina 21. joulukuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki samana päivänä.

Erityistason sairaanhoidolla tarkoitetaan hoitoa, joka on tarkoituksenmukaista keskittää tiettyihin yliopistosairaaloihin, muihin vastaavan tason sairaaloihin tai joihinkin näistä. Nykyisin sosiaali- ja terveysministeriön ohjein on normitettu, mitä tutkimuksia, toimenpiteitä ja hoitoja erityistason sairaanhoitoon kuuluu sekä se, mihin hoitopaikkoihin ne on alueellisesti ja valtakunnallisesti keskitetty.

Ministeriön ohjeeseen perustuva erityistason erikoissairaanhoidon ohjaus on osoittautunut riittämättömäksi. Etenkin kirurgian alalla toimenpiteitä suoritetaan varsin monissa ja pienissäkin yksiköissä. Myös esimerkiksi erittäin vaikeita palovammoja on hoidettu muissa kuin ohjeessa mainituissa hoitolaitoksissa. Erityisosaamisen saavuttaminen ja ylläpito sekä päivystyksen asianmukainen valmius edellyttää kuitenkin, että vaativia toimenpiteitä tehdään riittävän paljon ja riittävän usein. Myös resurssien käyttö tehostuu keskittämällä hoitoja.

Lisätietoja:
Hallitussihteeri Päivi Salo, STM, puh. 09-160 74130

Sivun alkuun