Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Erikoissairaanhoidon jonot lyhentyneet entisestään

Sosiaali- ja terveysministeriö
19.1.2007 7.30
Tiedote -

Tammikuussa 2007 erikoissairaanhoitoon jonottaa enää 7332 potilasta, kun toukokuussa 2006 vastaava luku oli noin 12 000 asiakasta. Jono on siis puolessa vuodessa lähes puolittunut. Valtakunnallisia tilastoja esiteltiin neljännessä sosiaali- ja terveysministeriön järjestämässä seurantatilaisuudessa hoitotakuulainsäädännön voimaan tulon jälkeen. STM seuraa hoitoon pääsyä sairaanhoitopiireille suunnatulla kyselyllä.

Jonojen purku nopeinta Pohjois-Pohjanmaalla

Sairaanhoitopiirien välillä on suuria eroja. Vuoden 2006 loppupuoliskolla edistys oli nopeinta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä, jossa yli puoli vuotta jonottaneiden määrä väheni neljässä kuukaudessa yhtä paljon kuin edellisen neljän vuoden aikana eli vajaalla kahdella tuhannella potilaalla. Varsinais-Suomessa ja Päijät-Hämeessä kehitys on hidastunut tai pysähtynyt kokonaan. Sairaanhoitopiirin väkiluukuun suhteutettuna eniten yli puoli vuotta hoitoa jonottaneita potilaita on Pirkanmaan, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä. STM:n ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin erityissuunnitelmasta huolimatta lähes tuhat potilasta on jonottanut hoitoa yli puoli vuotta.

Kokonaisuutena kehitys vuoden 2006 loppupuolella on ollut hyvää. Yli kuuden kuukauden mittaisia hoitojonoja on edelleen eniten ortopedisen, käsikirurgisen ja plastiikkakirurgisen aloille, joita vaivaa erikoislääkäreiden puute. Kuulonhuoltojonot on sitä vastoin Pirkanmaata lukuun ottamatta purettu. Kuulonhuoltajien koulutuksen lisääminen näkyy hoitojonoissa. Osalle jonottavista henkilöistä ei löydy hoitoa ostamallakaan, sillä Suomesta puuttuu joitakin erikoisalojen osaajia.

Suurimmassa osassa maata määräajassa lasten- ja nuorisopsykiatriseen hoitoon

Eduskunta on budjettikäsittelyn yhteydessä kahdeksana vuotena peräkkäin lisännyt voimavaroja lasten- ja nuorisopsykiatriaan, joilla sektoreilla hoitotakuu on ollut voimassa jo pitkään hoitotakuu ollut voimassa lasten- ja nuorisopsykiatriassa 1.1.2001 alkaen. Tuoreet tulokset osoittavat, että tarpeelliseksi todettu lasten ja nuorisopsykiatrinen hoito voidaan aloittaa kolmen kuukauden määräajassa varsin luotettavasti kaikkialla muulla Suomessa paitsi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitoyhtymän ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella.

Tietojen kerääminen jonottavista potilaista ei onnistu vielä sähköisesti ja keskitetysti suurista terveydenhuollon tietoteknologisista investoinneista huolimatta. Hoitoon pääsyä selvitetään edelleen pääosin yksiköittäin ja jopa yksittäisten jonohoitajien tiedostoista.

Lisätietoja
erikoissairaanhoito: lääkintöneuvos Jouko Isolauri, STM, p. 050 516 0624
lasten- ja nuorisopsykiatrinen hoito: lääkintöneuvos Sakari Lankinen, STM, p. 050 3830658

Sivun alkuun