Hyppää sisältöön
Media

En klart bättre sommar utan olyckor

sosiaali- ja terveysministeriö
Utgivningsdatum 7.5.2014 10.23
Pressmeddelande -

Fredagen den 13 juni firas den riksomfattande Olycksfallsdagen. Årets specialtema är de olycksfall som sommaren och alkohol orsakar. På Olycksfallsdagen fokuserar man på hur man till exempel agerar säkert på sommarstugan, till sjöss, på sommarfester och semesterresorna, utan olyckor.

Olycksfallsdagens motto i år är En klart bättre sommar. Temat framförs med en sommarlåt som ges ut senare. Denna påminner om vad som inträffar under påverkan av alkohol - ofta också på ett sorgligt sätt.

Tweetar med anknytning till temat olyckor och alkohol kommer att publiceras redan före den 13 juni på adressen www.twitter.com/tapaturmapaiva.

Ett seminarium som anknyter till temat kommer att hållas på Olycksfallsdagen 13.6.2014 i Uleåborg.

Temaseminarium: Alkohol och narkotika, olyckor och säkerhet i vardagen

En miljon olyckor årligen

Årligen inträffar i Finland över en miljon olyckor som orsakar en fysisk skada, och närmare 2 700 människor dör till följd av olyckor. Olycksfallen leder årligen till över 400 000 läkarbesök och över 100 000 vårdperioder på sjukhus. En majoritet av olycksfallen inträffar i hemmet och på fritiden, och de medför betydligt fler sjukskrivningar än olycksfallen i arbetet.

Olycksfallsdagen har firats sedan år 1995, alltid under en fredag den 13. Målet för dagen är att fokusera på de medel och sätt genom vilka man kanundvika dagliga farliga situationer.

Olycksfallsdagen ordnas i samarbete mellan social- och hälsovårdsministeriet, inrikesministeriet, kommunikationsministeriet, Olycksfallsförsäkringsanstalternas förbund, Finansbranschens Centralförbund, Arbetarskyddscentralen, Trafikskyddet, SOSTE Finlands social och hälsa rf, Säkerhets- och kemikalieverket, Institutet för välfärd och hälsa, Arbetshälsoinstitutet, Försvarsmakten, Polisstyrelsen, Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland, Olycksutredningscentralen och Finlands Kommunförbund.

Ytterligare information

Olycksfallsdagen.fi
Tapaturmapäivä Facebookissa
Tapaturmapäivä Twitterissä

Överinspektör Hannu Tapola, SHM, tfn 0295 163 470, [email protected] Kerttuli Harjanne, ordförande för kampanjgruppen för Olycksfallsdagen, TTK, tfn 040 716 5915, [email protected]

 Sivun alkuun